Logo
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе

 


 

 

 

НА 11 АПРИЛ ПО ТРАДИЦИЯ СВЕЖДАМЕ ГЛАВИ

Рачо Радославов,
председател на ОбС на БАС - Русе

Радославов

На 11 април по-голямата част от света празнува Международния ден на бившите политзатворници и концлагеристи и на пострадалите от фашизма и войната.
В борбата срещу него дейно участие взе и русенският регион, дал свидни жертви – предимно хора в разцвета на своята младост*.

“Ако аз, който полагам тази клетва, ако някога я погазя, нека върху мен се стовари юмрукът на народния съд и нега завинаги тегне над паметта ми проклятието на народа и на другарите ми”.

Това са редове от клетвата, на която те останаха верни. И с думите “Смърт на фашизма! Свобода на народа!”, те заложили живота си в името на светлите идеи; те, непознали радостите, които преживява всеки в своето късно детство, се бореха и умираха. В името на едно по-добро бъдеще за децата си и за ония, които го доживеят...
Ние, русенци, никога няма да забравим героизма на Ана Вентура, Изидор Айзнер, Петър Караминчев, Дянко Стефанов...
и на другите герои, чиито имена завинаги ще останат в съзнанието на признателните поколения.
Всяка година на 11 април гражданите на Община Русе почитат паметта на загиналите в антифашистката съпротива. И сега ще спазим традицията.

Бр. могила

Пред Братската могила ще сведем глави в най-дълбоко почитание. Ще положим цветя дори там, където до преди 12-13 години имаше някакъв знак – паметник или плоча.

Ще поздравим всички живи участници в съпротивителното движение 1941 – 1944 г. като най искрено им пожелаем здраве, лично и семейно щастие.

*Средната възраст на на загиналите партизани, политзатворници, ятаци и помагачи от Русенска област през периода 1941 - 1945 г. е 29 години.