Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43 - ят ПРЕЗИДЕНТ на САЩ

ДЖОРДЖ БУШ

Джорж БушДжордж Буш е нееднозначна личност. От една страна президентът на САЩ е опитен икономист, а от друга – посредствен дипломат. От една страна той има най-ниския показател за интелигентност IQ, а от друга – в президентското състезание той успя да победи по-интелектуалния съперник.

Анкетни данни


Буш, Джордж Уолкер (Bush, George Walker), президент на САЩ. Роден е в Ню-хейвън (щата Кънектикът) на 6 юли 1946 година. Детството си е прекарал в Мидлънд и Хюстън, Тексас. Когато навършил петнадесет години родителите му го изпратили в един от най-добрите интернати за момчета – Академията Филипс в Андовер, щата Масачусетс, която завършил и баща му.
За разлика от баща си Буш-младши не блестял нито с успехи в в учението, нито със спортни постижения.
През 1968 година Буш завършил Уелския университет, получавайки бакалавърска степен.

Трудова биография

1968 -1973 г. - служба в Националната въздушна гвардия в Тексас;
1975 – 1987 г – основател и генерален директор на Bush Exploration (нефтен и газов бизнес);
В 1979 г. участва в изборите за конгреса на САЩ;
В 1986 г. възглавява предизборния щаб на баща си за президентските избори през 1988 г. ;
През 1988 г. Буш-старши става 41 президент на САЩ;
В 1989 г. притежава контролния пакет акции на бейсболния отбор "Техас Рейнджърс", влагайки
$600 х. През 1994 г продава акциите за $14,9 млн.;
През 1992 г. участва в предизборната кампания на баща си, в която Буш-старши претърпява поражение;
През 1994 г. спечелва губернаторските избори в щата Тексас;
На 20 януари 2001 г. Джордж Буш официално встъпва в длъжността президент на САЩ

Личен живот

Джордж БушЛаура Буш-младши се оженил на 20 години за Лаура Уелч (Laura Welch), родена в Тексас (4 ноември 1946 г.), работила тогава като учителка и библиотекарка.

 

 

 

 

Имат две дъщери-близначкиДженна и Барбара Дженна и Барбара (родени 1981 г.), куче и две котки. Бащата е предоставил на дъщерите си пълна свобода на действие, която те, както е известно, не винаги използват по най-добрия начин, влизайки сегиз-тогиз в стълкновение с Темида.

Буш обожава автомобилите. Сензация предизвиква личната лимузина на президента на САЩ http://riw.ru/world10072.html .

Буш АвтомобилИмащ кодовото название “Стейткоач”, автомобилът марка “Кадилак Де Вил” представлява крепост на колела, а използваните в него технологии представляват държавна тайна. При все това стана известно, че бронираният салон на колата, в това число и капака, издържат пряко попадение на ракета, изстреляна от ръчен комплекс. Резервоарът е напълнен с пяна, което изключва взривяване на бензина. Вътре в “Кадилака” има троен запас от донорска кръв за президента на САЩ в случай на непредвидени ситуации. Стъклата на колата са фиксирани и не се спускат. Невъзможно е също вратите да се отворят отвън. Поставените на тях ръкохватки служат да се държат за тях сътрудниците на специалното охранително подразделение. Външните гуми на “Стейткоач” са също бронирани, и даже при разрушаването им автомобилът е способен да се движи със скорост 100 км/ч. Електронната част на автомобилната защита включва система за търсене на навигационни съоръжения. Автомобилът е снабден с гранати със сълзотворен газ. В президентския кортеж има също “двойник” на “Скейткоач”. Съобщава се, че в него се намира офицер, в който е “ядреното куфарче” за управление на стратегическите ядрени ракети.

Слабости и недостатъци

До 40 години бил типичен плейбой, което не е способствало за разширяването на кръгозора и развитие на интелекта му.
Учени – психолози от Пенсилвания съобщили, че Джордж Буш е най “глупавият” * президент на страната, от довоенните времена насам.
Жестокият извод на учените се основава на изследване на коефициента на интелигентност (IQ) на сегашния стопанин на Белия дом. Както се изяснява, този показател за Джордж Буш е 91 бала. На своя предшественик Бил Клинтън новият президент отстъпва по интелект точно два пъти, който има показател 182 и е признат за най-умния сред президентите-демократи (за нормален се счита резултат от 118 бала).
Като изходни данни за изчисляване интелекта на президента, на учените са послужили най-разнообразни фактори: академическата успеваемост в училището и в института, публикациите в пресата “без помощта на сътрудници”, яснота на речта и психологични показатели.
Според изводите на учените, Буш отстъпва по интелект даже на средния гражданин на САЩ: нормалният коефициент IQ за обикновения американец е около 100 бала. До Джордж Буш по-нисък коефициент е имал само един президент на Съединените Щати – бащата на днешния глава на правителството Джорж Буш – старши.
Критиците обвиняват Джордж Буш още в това, че той е най-лъжливият президент в най-новата американска история. Твърдението му, че Саддам Хюсеин е купил от Нигерия уран и е свързан с “Ал-Кайда”, станаха ярък пример за неистини.
Използващите интернет-ресурса Google се сблъскаха със забавен казус, получил се вследствие на особената система за оформяне на препратките (позоваванията) на търсещата машина. Както се съобщава в сайта BBC News, при въвеждане в клетката за търсене на словосъчетанието "miserable failure" (жалък неудачник), първата намерена препратка е биографията на президента на САЩ Джордж Буш, дадена в официалния сайт на Белия дом.
Както утвърждават експертите, толкова странният резултат се обяснява с това, че Google при търсенето отчита не само съдържанието на интернет-страницата,
но и това, колко често указаната в сайта информация се среща в мрежата във връзка с конкретни думи или характеристики.

Силни страни

Буш-младши се моли до 15 пъти на ден. Припомня се, обаче, че когато 39-я президент на САЩ Джими Картър признал веднъж, че се моли по 20 пъти на ден, това било възприето като признак на слабост и неувереност в себе си.
Ляга си в 22 часа, става в 6 сутринта.

Заслуги и провали

Основен провал на Буш-младши е започнатата от него война в Ирак. За времето на военната операция в Ирак, започнала на 20 март 2003 година, въоръжените сили на САЩ са загубили вече около 1000 войници и офицери. От 1 май 2003 г., когато президентът Буш обяви за завършена активната фаза на военната операция, войната в Ирак не само не завърши, но и с всеки изминал ден се разраства.

Частичен превод по: http://www.km.ru/file/index.asp?data=28.05.2004%2010:00:00

* Германският вестник Bild привежда интелектуалните коефициенти на 12 президенти на САЩ, започвайки от 1945 година:

Бил Клинтън - 182
Джими Картър - 175
Джон Кенеди - 174
Ричард Никсън - 155
Франклин Рузвелт - 147
Хари Трумън - 132
Линдън Джонсън - 126
Дуайт Айзенхауэр - 122
Джералд Форд - 121
Роналд Рейган - 105
Джордж Буш-старши - 98