Logo

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 
 

 

60 години от Победата. Срещу празника


60 годиниВ началото на май целият свят ще отбележи 60-та годишнина от победата над фашистка Германия.

В Русия празничните мероприятия, посветени на Деня на Победата, ще се състоят на 9 май.

Очаква се в Москва да дойдат над 50 глави на чужди държави.

Тържествените мероприятия, по случай 60-годишнината от Великата Отечествена война, условно могат да се разделят на три части.

Първата част започва с изнасянето на Червения площад на знамето на Победата. След това върховният главнокомандващ ще поздрави ветераните, участниците в парада и гостите. След това ще бъде обявена минута мълчание.

Втора част - това е непосредствено самият парад, който също ще бъде разделен на две части: историческа и съвременна.

В историческата част на парада ще вземат участие шест роти и кавалерийски ескадрон. Те ще представят всички видове и родове войски от времето на Великата Отечествена война.

Около 1500 ветерани ще бъдат на най-почетните места - на трибуни на Червения площад.

Около 500 ветерани ще вземат непосредствено участие в парада. На знаменитите автомобили ЗИС-5, по 20 на автомобил,в 10 колони те ще дефилират на Червения площад под флаговете-знаци на фронтовете в последователност аналогична на Парада на Победата през 1945 година.

В историческата част на парада ще вземат участие общо 729 военнослужещи, около 2000 ветерани, 130 автомобила. Автомобилите се изработват сега по поръчка на правителството.

В традиционната част на парада ще вземат участие 18 батальона, сформирани от личния състав на военните части и военните образователни учреждения. В парада ще вземат участие военнослужещи от Министерството на обраната, сътрудници на МВР, ФСБ и МЧС. Всичко в този парад ще вземат участие около 7 хиляди военнослужещи, а след това ще има изпълнение на военния оркестър.

Парадът ще завърши с прелитането на съвременни бойни самолети на ВВС на Русия. Общото време на парада ще бъде малко повече от един час.

С. ИвановПланът бил изложен от министъра на отбраната Сергей Иванов в Държавната дума.