Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АЙНЩАЙН - СОЦИАЛИСТ

 

В Австрия е публикуван документ - (www.izvestia.ru), свидетелстващ за това, че ФБР в течение на 20 години e водило тайна война против Айнщайн

знаменития физик Алберт Айнщайн

 

 

 

Неговият телефон постоянно "стоял на прослушване", преглеждала се кореспонденцията му, за него и неговите контакти и връзки се водело външно наблюдение. Ченгетата се ровели даже в кофите с боклук, които чистачката изнасяла от дома на Айнщайн.
Причината защо агентите на ФБР така интензивно “се интересували” от автора на теорията на относителността била не неговата научна и изследователска дейност, а неговия политически мироглед.

Пол Суиз По молба на Пол Суиз – (Paul Sweezy - известен американски марксист, автор на теорията за монополистичния капитализъм), за първия брой на списанието “Ежемесечен преглед”
Monthly Rewiew(Monthly Review), през 1949 г. Алберт Айнщайн написал статията

“ЗАЩО СОЦИАЛИЗЪМ?” -


http://www.galactic.org.ua/Prostranstv/pr_ob1.htm

По времето на най-големия разгар на антикомунистическата истерия в САЩ в тази статия авторът мъжествено отстоява своята привързаност към социализма и марксизма.
Когато Айнщайн, роден в град Улм на Дунав, още живеел в Германия, Организацията на патриотичните жени в Америка в 1932 година направила заявление:
“Алберт Айнщайн даже повече , отколкото Йосиф Сталин, е проникнат от комунистически и лявоанархистични идеи, с които трябва да се борим, независимо от гениалността на физика”.

През 1933 година физикът емигрирал в САЩ, разбирайки че повече няма сили да търпи политиката на нацистите. Толкова повече, че фашистките лидери му намеквали, че еврейският му произход “не му позволява да живее на територията на райха, и той е длъжен да напусне Германия”. Прехвърлянето на океана запазило живота на Айнщайн, но както станало ясно по-късно, не осигурило спокоен живот на великия физик.
ФБР събирало компрометиращи материали за лауреата на Нобелова премия, от които следвало, че Алберт Айнщайн е съветски шпионин. Според ФБР той планирал създаването на комунистическо нелегално движение и работел
“над смъртоносни лъчи”, които иска да предостави за
“служба на световния комунизъм”. Следенето на Айнщайн и обкръжението му ставало безпрецедентно и широкомащабно. Обаче от старанието на американското контраразузнаване не излязло нищо – не му се удало да докаже, че Айнщайн има макар и косвено отношение към НКВД или МДБ.