Български Антифашистки Съюз
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 
 

Александър Стамболийски
( 1 март 1879 – 14 юни 1923)

Послучай 132 години от рождението му

Ал. СтамболийскиБележит син на България: миролюбец, хуманист, ярка и колоритна личност.Популярен трибун, парламентарист и безспорен лидер на Земеделския съюз, демократ-републиканец. Кумир на българските селяни и кошмар за монарсите Фердинанд и Борис III .

"Врана" е бил любимият дворец на цар Борис III. Но тази резиденция също трябвало да води борба за надмощие със село Славовица. Докато земеделският лидер бил премиер, царят отивал на аудиенция в селската му къща, а не премиерът във "Врана".

Застанал начело на управлението през 1919 г., след две национални крушения, той се посвещава на защитата на националната кауза, на модернизирането и демократичното обновление на страната, влиза в историята като държавник-реформатор. Свален е от власт чрез държавен преврат през 1923 г. и е убит по най-жесток начин.

Роден в с. Славовица, Пазарджишко. През 1905 г., на VІІ конгрес на БЗНС поема водачеството на съюза. Министър в кабинета на Тодор Тодоров, през 1919 г. става министър-председател на коалиционното правителство, образувано от БЗНС с Народната и Прогресивно-либералната партия. На 27.ХІ.1919 г. подписва Ньоиския договор. През 1920 г. е министър-председател на образуваното от БЗНС правителство.
На 9.VІ.1923 г. земеделското правителство е свалено от власт с военен преврат. На 14.VІ. - само няколко дни след преврата, Александър Стамболийски е убит по най-жесток начин.