Logo

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе 

 

 

 

 

Израелски арабин открил музей на Холокоста за палестинците

Яд ВашемИзраелски арабин открил в Назарет галерия на Холокоста специално за палестинците, предава Reuters.

 


Музеят Яд-Вашем

Халед Мохамед (Khaled Mahameed) заявил, че създава своята галерия, за да просвети своите съотечественици за Холокоста, събития непосредствено повлияли на техните съдби, но за които те практически нищо не знаят.
Холокоста доведе до създаването на Израел като еврейска държава през 1948 г. В резултат на това стотици хиляди палестински араби избягали или били изтласкани. Десетилетия наред е налице израелско-арабски конфликт

42 годишният адвокат Мохамед се заинтересувал от Холокоста още в детството си, когато баща му, загубил земята си в резултат на образуването на Израел, му казал “Ето какво трябва да понесем заради нацистите”.

Неотдавна той закупил около 70 плаката от мемориалния комплекс “Яд Вашем” и ги изложил в своята галерия, илюстрирайки ги с надписи на арабски език.
Той обяснил, че в Израел съществуват много паметници и мемориали, посветени на Холокоста, обаче те са предназначени за евреите и оказват малко влияние на арабското съобщество. Мнозина в арабския свят “знаят, че е имало Холокоста, но предпочитат да отричат това, тъй като не знаят какво точно е станало”. “Ако те видят тези фотографии, това би изменило тяхното отношение”, - счита Мохамед.

Мохамед се надява, че и израелтяните ще могат да променят отношението си към палестинците и да признаят, че основаването на Израел е навредило на много от тях. “Ние се опитваме да разкъсаме порочния кръг на отрицание от двете страни, - обяснява той. – Ние искаме всеки да признае, че другият също е пострадал”.

URL: http://lenta.ru/news/2005/05/24/holocaust/
http://www.haaretz.com/hasen/objects/pages/PrintArticleEn.jhtml?itemNo=57930
4