Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 
 

 

ФБР СРЕЩУ БОБИ ФИШЕР

 

Все повече се обърква ситуацията около екс-световния шампион по шахмат Боби Фишер, задържан на токийското летище Нарита на 13 юли т.г. Вече три седмици, заедно с мошеници от различни племена и нарушители на паспортния режим, Фишер стои в КПЗ на емиграционната служба. Японските власти откровено са объркани: тяхното първоначално намерение тихо да депортират знаменитостта в родината му, в САЩ, се натъкнали на кампания от бурни протести от фанатичните поклонници на гросмайстора. Внимателно мълчи и Вашингтон, макар ФБР вече десет години да издирва Фишер, за да го прати в затвора за "антиамериканска дейност".

Обстановката стана съвсем интересна след заявлението на президента на Черна гора Филип Вуянович: той заявил, че неговата република,"разглежда положително молбата на екс-шампиона за политическо убежище", ако Япония вземе решение за депортирането му не в САЩ, а в някоя трета държава. Съгласието си да се даде жителство на Фишер обяви и министърът на сръбското МВнР Зоран Стойкович. Министърът даде да се разбере, че като се отчитат миналите му заслуги шахматистът може да разчита да получи даже гражданство.

"За всичко са виновни евреите"


Сърбите действително имат непосредствено отношение към сегашното задържане на екс-шампиона: през 1992 година той нарушил действащия в САЩ режим на санкции против Югославия. Фишер тогава взе участие в шахматния турнир с бившия съветски гросмайстор Борис Спаски в черногорския курорт Свети Стефан и в Белград. Той разгроми своя съперник и получи награда от 3, 3 милиона долара. От гледна точка на Вашингтон , това попадаше в статията за незаконни икономически отношения с Югославия, и против Фишер беше възбудено съдебно дело.
Особено раздразнение в американските власти предизвика крайната дързост на шахматиста:
на една от пресконференциите той публично заплю документa на Държавния департамент на САЩ, в който се искаше той да се откаже от мача в Белград. След това Фишер премина в нелегалност, курсирайки между Унгария, Филипините, Швейцария и Япония. Независимо от еврейския му произход по майчина линия, в многочислените си интервюта за всички свои беди той обвиняваше "крадливите и лъжливи евреи", заграбили властта в САЩ. Антисемитизмът и антиамериканизмът на гросмайстора не знаеха граници: той, казват, украсил един от своите кабинети с портрета на Хитлер, хвалейки неговите достижения в решаването на еврейския въпрос.
На Вашингтон окончателно му дотегна интервюто на Фишер за една от филипинските радиостанции след терористичните актове на 11 септември 2001 г. Той бурно се зарадвал от разрушението на Световния търговски център. "Това са прекрасни новини, - казал Боби Фишер.- Аз ги аплодирам. САЩ и Израел унижават палестинците много години. Всички тези унижения сега им се връщат обратно. Аз искам да видя как САЩ ще бъдат изтрити от лицето на земята. Смърт на САЩ!"
Очевидно на гросмайстора сега му отмъщават за тези думи.След това изказване вялите търсения на нарушителя на режима се оживили и в 2003 г. Държавният департамент взел решение за анулиране на паспорта му. Сега Фишер твърди, че не е получил писмено уведомяване за това, а чиновниците във Вашингтон настояват, че са го изпратили на единствено известния им адрес във Филипините. Кой от тях лукавствува не е ясно, но на 13 юли по насочване от американските си колеги японските емиграционни власти задържали знаменитостта за опит за излизане от страната с фалшиви документи.

ФБР и майка-комунистка

Фишер, между впрочем, заявява, че при задържането му "едва не го убили и го подложили на жестоки изтезания". В КПЗ той показал дупката на мястото "на избития зъб", ожулвания на лицето и синини на ръцете. Намръщените японски емиграционни чиновници в отговор на моите въпроси ме уверяват, че "не са били Фишер", но дават да се разбере: законът им дава право да използват сила към тези, които "злостно се съпротивляват" при задържане.
Създаденият в Япония комитет в защита на гросмайстора начело с канадския журналист Джон Боснич твърди, че и в заточение шахматистът страда от непрекъснати издевателства. Него, казват, не го пускат на чист въздух, а съкилийниците на Фишер непрекъснато пушат, което, както се твърди, причинява на непушещия шахматист "неимоверни страдания". В заявленията на комитета задържаният гросмайстор се нарича "похитен" , а "политическото дело" е изфабрикувано под диктовката на Вашингтон.

Между впрочем, отношенията на Фишер с родината винаги са били сложни: майката на шахматиста Регина Фишер - германска комунистка, през 30-те години живяла в СССР и след преселването си в САЩ била заподозряна за връзки със съветското разузнаване.
Роберт Джеймс Фишер е роден на 9 март 1943 в Чикаго. На 14 години, напуснал училището заради шахмата, спечелва шампионата на САЩ. На 15 години става най-младият гросмайстор в историята на този вид спорт. През 1958 година посетил Москва. Това също поставило нащрек ФБР, което "пасло" шахматния гений и неговата майка до края на 70-те години. Впрочем, в 1972 година Боби неочаквано станал национален герой: той разгромил Борис Спаски, състезаващ се за СССР, и станал световен шампион, като ликвидирал съветския монопол върху най-високата шахматна титла. Като герой на "студената война" носили Фишер на ръце, обаче в САЩ бързо разбрали, че той не е подходящ в ролята си на патриотичен пример за младежта. Шампионът правел номера, ругаел евреите и искал да се изселят от Америка белите в Европа, а черните - в Африка.. През 1975 година той бил лишен от титлата за това, че в навечерието на мача със съветския претендент Анатолий Карпов, поставил искания, които счели за нелепи и неприемливи.

Боби Фишер е заплашен от депортиране в родината си. 12 години вече той се укрива от американските власти. Опитвайки се да предотврати депортирането в САЩ, японският адвокат на Фишер е подал вече две апелации.
Световният екс-шампион по шахмат Боби Фишер е изпратил на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл писмо, че се отказва от американското си гражданството.
Както съобщава Associated Press, адвокатът му Масако Судзуки е заявил на пресконференция, че Фишер е позвънил в американското посолство в Токио и е изложил своите искания.
Подал е молба за политическо убежище в Япония: нея, естествено, ще я отклонят, но времето ще се провлече. Един от възможните варианти да избегне депортиране е Фишер да се ожени за японка.

Годеница на бившия световен шампион по шахмат е Председателят на Шахматната асоциация на Япония Мийоки Ватаи. Тя заявява, че чувствата им са взаимни, здрави и са основани на отдавнашна дружба. " Той счита, че в Япония ще бъде в безопасност, тук му харесва. Важното е, че хората не познават Фишер, не знаят кой е и за какво е знаменит. Така че той ще може спокойно да ходи по улиците и да живее в Япония" - казва М. Ватаи.

Комитетът за поддръжка на гросмайстора съобщава също, че освен с Черна гора, той се опитва да влезе в контакт с властите на Германия. Бащата на Фишер е бил гражданин на тази страна, което хипотетично му дава възможност да получи паспорт на ФРГ. Обаче вероятността за депортирането му не в САЩ, а в "трета страна" не е голяма: а по японското законодателство, е нужно да се докаже, че в родината си шахматистът го чака "незаконно политическо преследване".

4 юли 2004 г. : http://lenta.ru/sport
17 юли 2004г. : http://news.gala.net/?cat=12&id=161590
22 юли 2004 г. :http://lenta.ru/world/2004/08/06/fisher/