Български Антифашистки Съюз
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 

Развръзката Боби Фишер ?

 

Легендарният гросмайстор Боби Фишер, прекарал осем месеца в японския затвор, нарече своя арест похищение, за което са виновни президентът на САЩ Джордж Буш и премиер-министърът на Япония Дзюнитиро Коидзуми, съобщава CNN.
Ще припомним, че единадесетият световен шампион по шахмат Роберт (Боби) Джеймс Фишер е бил задържан на 13 юли на летището Нарито на град Токио при опит да излети за Манила. Японските полицаи арестували шахматиста, като му съобщили, че неговият американски паспорт е анулиран от властите на САЩ и той се явява нелегален емигрант.

В течение на осем месеца адвокатите на Фишер възпрепятстваха депортирането му от Япония в САЩ, докато в крайна сметка Исландия му предостави гражданство. В свое заявление МВнР на Исландия отбеляза, че “ние направихме Фишер гражданин заради неговата историческа връзка с нашата страна”. В 1972 година в Рейкявик Боби Фишер стана единадесетия световен шампион, побеждавайки Борис Спаски с резултат 12,5:8,5.
Според законите на Япония нелегалните имигранти се депортират в родината си. Понеже сега Фишер се явява гражданин на Исландия, японските власти му разрешиха да излети от страната.

Пред затвора го чакала черна лимузина, предоставена му от посолството на Исландия в Япония.С тази лимузина той се отправил направо към аеродрума. Бледен, с дълга сива брада, в джинси и бейсболна шапка, на очакващите го няколко десетки журналисти той представил невестата си- четирикратната шампионка на Япония по шахмат Мииоко Ватаи
Пред журналистите, в свойствения му маниер той направил едно скандално заявление:

“Аз няма да съм свободен докато не отлетя от Япония. В тази страна няма нито закони, нито ред. Това не беше арест, това беше истинско похищение, подготвено от президента Буш и от премиера Коидзуми. Те са военни престъпници и трябва да бъдат обесени”.

От момента на арестуването му Боби Фишер твърдеше, че американският му паспорт е бил анулиран незаконно. Ще припомним, че анулирането на паспорта стана ответна мярка на американските власти на заявлението на гросмайстора за пълна поддръжка на “Ал-Кайда”, която извърши в Ню-Йорк най-крупния терористичен акт на 11 септември 2001 година.

Боби ФишерФишер, които през 1972 година стана световен шампион, а след това се отказа да защитава титлата си в мач срещу Анатолий Карпов, напусна САЩ и живееше в Централна Европа, в частност в Унгария, инкогнито. Той се появи пред публика едва през 1992 година, когато в Белград изигра мача-реванш с Борис Спаски. Фишер победи и получи за това 3,35 милиона долара, игнорирайки предписанието на министерството на финансите на САЩ да се въздържи от пътуване в Югославия, докато срещу страната действат наложените й икономически санкции.

След мача със Спаски в САЩ беше издадена заповед за арестуването на Фишер, когото обвиняваха в нарушение на международното ембарго и отклонението от плащане на данъци. По първия пункт го грозеше затвор от 10 години, а по втория – глоба от 250 хиляди долара.
Излитайки от Япония, 62-годишния Фишер, също може да бъде депортиран в САЩ, тъй като Исландия има с тази страна двустранно съглашение за предаването на международни престъпници.