Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 


 
 

 

С ЧЕРВЕНИ ЛАЛЕТА ОБСИПАХА БРАТСКАТА МОГИЛА НА 11 АПРИЛ
Валентина Караджова, кореспондент на в-к “Бряг”

59-ата годишнина от Международния ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войните отбелязаха вчера русенци.
Датата съвпадна с големия християнски празник Великден, който също бе на 11 април. Около 50 човека дойдоха пред Братската могила с червени лалета, за да си припомнят този ден. Всички се поздравяваха с “честит Великден.
8640 лагери на смъртта, през които са преминали над 13 милиона концлагеристи, от които 11 милиона са били изгорени в газовите камери, е част от равносметката, припомняна на всеки 11 април. Данните изнесе
зам. председателят на ОС на БАС Кръстьо Шекеров, който цитира зловещата мисъл на Хитлер, че на Германия се налага да създаде специална техника, за да унищожи низшите народи, сред които са и славянските.
Ораторът добави, че в момента България страда за смъртта на децата, загинали при катастрофата в Черна гора, и тръпне пред неизвестността, която очаква нашите момчета в Кербала. Една година стана от началото на “нерегламентираната война в Ирак, в която участва и България”, каза още той.
В програмата по отбелязване на 11 април се включи и поетесата Мила Лазарова, която рецитира свое стихотворение.
Присъстващите сведоха глави с едноминутно мълчание за жертвите, след което обсипаха бронзовата фигура на плачещата майка с червени лалета.