Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

 
     
 

 


СЪДЕБЕН ИСК НА ЦИГАНИТЕ СРЕЩУ IBM

Основаната в Женева Циганска организация започна съдебен иск против компанията IBM за предполагаемата й роля в Холокоста.

Нацистите са водели точен отчет на жертвите си
от Холокоста

Циганската международна организация (GIRCA) , създадена, за да започне иск против IBM, се счита за първата организация на циганите,завела иск срещу IBM.
Обвинението към IBM е за “морално нарушение” довело до непосредствената смърт на семействата им в лагерите или последствията от затварянето им в лагерите. Действията се преследват в Женева, защото европейският щаб на компанията е базиран в швейцарския град и апаратите, които се доставяли на нацистите, минавали през него.
GIRCA твърди, че съвременните IBM машини са играли критическа роля в обработването на жертвите на Холокоста, и че американската корпорация е знаела напълно за какво се използват те.
Твърди се, че днешната IBM трябва да отговаря за това, което компанията е правила преди 60 години.
“Много пари са били заплатени на IBM за действията й по време на Втората Световна война”, казва председателят на Циганския национален конгрес, помогнал за създаването на GIRCA. “Това е плащане на наемни убийци. IBM участието мирише на Аушвиц.” Ръководители на организацията казват, че са пробвали да влязат в контакт с IBM, но корпорацията е отказвала да отговори. “Ние трябва да се запознаем с жалбата, преди да отговорим”, казал представителят на IBM в Швейцария.
Първоначално GIRCA е представена от пет възрастни цигани, родителите на които са умрели в Нацистките концентрационни лагери. Трима са французи, един е немец и един е швед от полски произход.

IBM е доставяла машини за изработване
на перфокарти на Нацистка Германия

 

“Това е само тест, но се надяваме, че това са само снежинки”, казва президентът на GIRCA Может Битъл. Ако женевският съд установи съучастие на IBM в Нацистки престъпления против човечеството, това ще открие пътя за хиляди повече искания.

В крайна сметка 600 000 цигани са загинали в Холокоста – самите цигани говорят за повече от един милион. GIRCA оценява, че броят на циганите, родителите на които са умрели в концентрационни лагери са приблизително 300 000.

“Това не се харесва на Съединените щати, където ние можем да започнем ,класифицирайки исковете. Ние трябва да започнем случай по случай. Не можем да започнем едновременно с 300 000 случая”, казва представителят на организацията представляваща приблизително шест милиона човека от 50 страни
“Тези пет случая са напълно изследвани. Ние можем да докажем, че им е навредила политиката на IBM. Така, че ние ще започнем с тях.”

Историческо признаване

GIRCA иска от IBM 20 000$. “Но това не е въпрос на пари. Това е въпрос на признаване на историята,” казва Bittel, тъстът на който е преживял концентрационните лагери Бухенвалд и Дахау.
Bittel,, представител на хората от западна Швейцария, казва, че една от най-големите пречки са получили тези, които са преживяли лагерите – и техните деца- за да говорят за опитите с тях. “Много се срамуват от това, което се е случило”, казва той.
Циганското общество е разсеяно по цяла Европа и извън нея и често е изолирано.
GIRCA призовава децата на другите убити в концлагерите, евреите и политическите противници на нацистите да се присъединят към техните действия.
Адвокатът на GIRCA, Хенри-Филип Самбук (Henri-Philippe Sambuc), казва че различните компенсационни фондове за Холокоста, организирани в швейцарските банки от немската промишленост, последователно са изплатили на циганите много по-малък процент, от този на който те имат право

Автоматизиран Холокост

Съдебният процес започва след излизане от печат миналата година на книгата на Edwin Black, син на останал жив от Аушвиц. В “IBM и Холокоста”, той твърди, че по поръчка на нацистите IBM е разработила технология, която е позволявала да се създаде каталог на жертвите.
Перфо- картите съдржали шифър за причината на смъртта, лагера, в който са били затворени жертвите и расата – циганите били номер 12. GIRCA твърди, че детайлите са били толкова определени, че IBM е трябвало да знае тяхната цел.
Edwin Black признава, че Холокоста би се случил с или без IBM технологията, но нейните перфокарти са позволили на “нацистите да се постигнат мащабите, скоростта и ефективността “. Книгата на Edwin Black е много важна, защото 60 години след събитията трудно се събират факти.
През февруари 2001 г. адвокати в Съединените щати са регистрирали съдебен процес за групов иск против IBM за това, че са разработили технология, която помагала за Холокоста чрез немския филиал Dehomag.
В 1941 г. щабът IBM в Ню-Йорк се дистанцирал от Dehomag, който бил ентусиазиран привърженик на режима на Нацистите. Но GIRCA утвърждава, че американската компания-учредител продължавала да доставя на Dehomag технологията си за перфокарти в течение на войната чрез филиали намиращи се в неутрална Женева

Roy Probert

Четвъртък 24.06.2004

Свободен превод от: http://www.swissinfo.org/sen/Swissinfo.html?siteSect=111&sid=1008637