Брояч на посещенията


Tyxo.bg counter

 

Австралия

Флаг

КенгуроНа старинните карти тя е обозначена като Terra Australis Incognita. За много от нас тя и сега е все още – Непознатата Южна Земя – най-големият остров в света и най малкият материк. Австралия – това е рядко съчетание от екзотика, дива природа и блестящи супер-съвременни градове, страна с прекрасни пътища и безкрайни океански плажове, страна на дивите мустанги, каубоите и златотърсачите.

Австралия е континент в Южното полукълбо, а също и независима държава, официалното название, на която е Австралийски Съюз. В състава на държавата, освен самия материк, влизат
о. Тасмания, Кокосовите острови и остров Рождество в Индийския океан и някои острови в Тихия океан.

В Австралия живеят почти 19 млн.(19,73 млн. – юли 2003 г) човека, от тях 72% англо-келти, 17% - други европейци и 6% - азиатци. Около 21% от сегашните жители на Австралия не са родени в тази страна и още 21% са потомци на имигранти от второ поколение, на които поне единия родител не е родом от тази страна.

В Австралия живеят около 370 хил. души, считащи себе си за аборигени, преки потомци на тасманийските племена.

Австралия има високо развити селско стопанство и добивна промишленост и се явява един от основните доставчици на въглища, злато, пшеница и желязна руда на световния пазар. Внася много автомобили, компютри и продукти на химическата промишленост.

АвстралияВ Австралия действа федеративна система на управление на федерация от шест щата (Нов Южен Уелс, Виктория, Квинсленд, Южна Австралия, Западна Австралия и Тасмания). Има две територии, които, по конституция, се намират под юрисдикцията на централното правителство, но притежават по-големи права за самоуправление, приближавайки се до нивото на щати. Това са Северната територия и Австралийската столична територия, където се намира град Канбера – столица на страната и резиденция на правителството.

През 1991 г. Австралия участва във войната в Персийския залив. През 2003 г. взема участие в агресията на САЩ и Великобритания срещу Ирак.

Българската диаспора в Австралия се формира между двете световни войни главно от икономически емигранти. Български бежанци се заселват на континента обаче, още в началото на века, непосредствено след Кресненското въстание и Илинденско-Преображенското въстание. Не липсва и политическа емиграция, заселила се след 9 септември 1944 г. От края на 80-те години много българи също намират подслон в Австралия.Според някои данни в Аделаида има 252 български семейства, в Сидней - 162 и 210 - в Мелбърн. По приблизителни изчисления българската общност е около 5 000 души.

След Втората световна война българската общност изгражда свои организационни структури. Австралийско-български дружества са основани в Аделаида, Мелбърн и Перт, както и Българска културно-обществена и патриотична организация “Родина” в Уевърли. В Мелбърн е Българското женско дружество “Баба Тонка”. Освен тези организации са изградени и две църковни общини “Св. Св. Кирил и Методий” в Мелбърн и “Св. Петка” в Аделаида.

Понастоящем българите в Австралия проявяват завидна активност за изграждането на образователни структури. В Сидней са открити две училища - “Иван Вазов” и “Любословие”, в Аделаида също има българско училище.