Logo

 

Fiji Islands

Фиджи

Фиджи флаг  Фиджи герб

ОСНОВНИ СВЕДЕНИЯ
Столица
град Сува
Територия:

Площ: 18 274 кв.км.
( 155 място в света)

Използвани земи
Обработваеми
10 %
Пасища
10 %
Гори
65 %

 

Време в столицата:

Население

Численост: 905 949човека
( 155 място в света - 2003)
Плътност: 48,0 чов/кв.км.

 

показател
мъже
жени
всичко
средна възраст на населението (год.)
средна продължителност на живота
71
75
73
ниво на грамотността
( 1999 год)
%
%
%
Големи градове
град
население
координати
Сува
70 000
 
Лаутока
28 000
 
Мбуа
 
Ламбаса
 
Граници

Брегова линия: 1780 км.

Допълнителна информация
 
Валута
Фиджийски долар
Официален език
английски
Религия
християни, индуси, мюсюлмани
Държавен празник
10 октомври
(Ден на независимостта)

Административно-
териториално устройство

република
Национален интернет-домен
.fj
ISO код
В състава на международни организации
ООН


Фиджи карта

Фиджи е островна държава в Меланезия, Океания.
Състои се от два големи и множество малки острови. Столицата е Сува, а главен град с международно летище – Нанди (Нади). Останалите по-големи градове са Лаутока на остров Вити Леву, Мбуа и Ламбаса на Вануа Леву и Вунисеа. Страната (повечето острови) е заобиколена от невероятно красив коралов риф, в който живеят неизброимо количество риби. Освен това този риф предпазва брега и действа като естествен вълнолом.
Ето защо заливът на Сува е бил желано място за спиране, почивка и презареждане във времената на Великите географски открития. Дори сега Сува е оживено пристанище с традиции.

Първите обитатели на Фиджи дошли от югоизточна Азия много преди Европейските пътешественици през 17 век. Археологическите разкопки около Фиджийските градове доказват, че островите са били заселени около 1 000 г.пр.н.е. Въпросът за тихоокеанската миграция все още не е изяснен. Холандският пътешественик Абел Тасман открива Фиджи през 1643 докато търсел Южния континент.Островите стават Британска колония през 1874 и получават своята независимост едва през 1970. Фиджи е членка на ООН от 1970.

Фиджи е република, начело с президент, назначен за 5 години от Големия съвет на вождовете. Изпълнителната власт е правителството, начело с премиер-министър.

Фиджи се състои от 4 окръга

Климатът е тропичен.Средните месечни температури са 25-28 градуса.

Фиджи се състои от 322 острови, от които 106 обитаеми. Двата най-важни острови са Вити Леву и Вануа Леву.Островите са с планински релеф и достигат височина до 1 300 м. На острова Вити Леву се намира столицата Сува и три-червърти от населението.

Фиджи, със своите гори, минерални и рибни ресурси е една от развитите страни в Тихия океан. Захарният износ и бързо развиващият се туризъм са едни от отраслите които ще се развиват през следващите години.

Населението на Фиджи е съставено главно от Фиджийци (54.3%) и Индо-фиджийци (38.1%). Индо-фиджийците са на Фиджи от 1879, когато колонизаторите ги завели там да работят по захарните плантации. Друго малцинство са Ротуманците (1.2%), чиято култура има повече общо със страни като Тонга и Самоа отколкото със Фиджи. Има също малцинства от Европейци (0.8%), Китайци (0.8%) и др.

Религията е едно от основните различия между местните Фиджийци и Индо-фиджийците. През 1996г.  99.2% от населението са били християни. Но сега християни са 53.2%, индуисти - 37.2%, мюсюлмани - 7.4 %, сикхи - 0.9 %  и други - 1.3 %.