Logo

 

Брояч на посещенията


Tyxo.bg counter

Кайманови острови

The Cayman Islands

 

Кайманови островиКайманови острови

 

Задморска територия на Великобритания на три острова - Голям Кайман,Малък Кайман и Кайман-Брак - в Карибско море, на юг от Куба и на северо-запад от Ямайка.
Столица - г.
Джорджтаун
Площ: 264 км?, о. Голям Кайман примерно 198 км?, о. Малък Кайман 26 км? и о. Кайман-Брак примерно 39 км?
Население
45 436 човека (оценка на 2006), от тях 49% - гастарбайтери от страните на  Централна Америка
Основни народи: мулати
41.4%, кайманови креоли 30%, чернокожи кайманци 15.5% (всички тези три групи население говорят на креолски език британци 11%, евреи 1.8%  
Държавен език:
нглийски
Държавен глава – британския монарх (сега - кралица
Елисавета I, назначаващ генерал-губернатора  (от 2004 – британския кадрови дипломат Стюарт Джек)
Парламент – еднопалатна Законодателна Асамблея (15 депутати, избираеми    по окръзи)

Банките и фирмите на Каймановите острови са повече от жителите

Къдринка Къдринова

              Да си богат без много зор и да се радваш на живота насред топло море, мулатки, ром, палми... Не, не е ничий предизборен рефрен. Самата действителност си е. Така я карат жителите на Каймановите острови, които по брой - около 40 000 души - са по-малко, отколкото е общият брой на регистрираните на карибския архипелаг банки и фирми. Защото този сбъднат рай всъщност е офшорка. И по размер на вложените тук пари заема пето място в света, отстъпвайки само на Хонконг, Лондон, Ню Йорк и Токио. Нещо повече - когато международните асове на транзакциите си обменят впечатления за предимствата на този или онзи финансов център, Каймановите острови винаги се сочат като най-стабилни и с най-ненакърнена репутация.

Чудно красивата огърлица от три късчета земя, пръснати в лазурното море, са открити от Колумб през 1502 г., по време на последната му експедиция до Уест Индия. Пътувайки от Панама към остров Еспаньола (днешно Хаити), бил застигнат в този район от буря. Тя изхвърлила ескадрата му към неизвестните дотогава острови, чиито най-многобройни обитатели по онова време били морските костенурки. Оттам тръгнало и първоначалното име на архипелага - Лас Тортугас (костенурките - исп.).

За тогавашните моряци екзотичните животни били изключително ценни, защото месото им има свойството да издържа дълго време без да се разваля - незаменимо качество при дългите морски пътувания в дохладилниковата ера. Явно костенурковото меню е било особено любимо на зачестилите край островите конкистадори и корсари - и морските костенурки взели драстично да намаляват. Така и името на островите изгубило своята реалистичност. Затова пък сред отбиващите се в дълбоките и живописни заливи мореплаватели взели да се носят легенди за забелязвани из местните реки десетметрови каймани (разновидност на крокодилите). Така се родило и днешното име на островното трио.

През 1662 г. Каймановите острови са завзети от Великобритания и са присъединени към Ямайка. 300 години по-късно - през 1962 г. - Ямайка става независима, но Каймановите острови остават под властта на британската корона. Държавното устройство е регламентирано от конституцията, приета през 1972 г. Според нея правителството се оглавява от губернатор, назначаван от британската кралица. Функционира и Законодателна асамблея, в която, наред с губернатора, влизат още 3-ма постоянни членове и 12 избираеми. Изпълнителният съвет пък се състои от вече посочените 3-ма постоянни членове плюс още 4-ма избираеми. Една от функциите на съвета е да действа като колективен съветник към губернатора. Избирането на съветниците е абсолютно мажоритарно - гаранцията е в пълната липса на партии на Каймановите острови 25% от населението на страната е с европейски произход - главно британци. Други 25% са с африкански корени. Останалото е смес от двете раси. Официалният език е английският, въпреки че мнозина говорят и испански. Половината от островитяните - около 20 000 - живеят в столицата Джорджтаун.

Светлото офшорно бъдеще на Каймановите острови се очертава още през 40-е години на миналия век, когато са открити преки авиолинии до най-близките центрове на цивилизацията и капиталовата апология - Маями, Хюстън, Мемфис, Кингстън, Атланта, Лондон. С развитието на финансовата мрежа на островите се развива и местната инфраструктура, и туризмът.

Много големи световни фирми имат днес офиси на най-големия и най-цивилизован остров от архипелага - Голям Кайман. Наличието на благоприятно данъчно законодателство и строгото спазване на Закона за тайната на банковите влогове активно стимулират разрастването на финансовия сектор. В същото време губернаторът и съветниците му дават ясно да се разбере, че дискретността е несъвместима с укриването на престъпници или създаването на условия за незаконна дейност. Тази стриктност допълнително вдига офшорния рейтинг на Каймановите острови.

Последните три десетилетия донасят на островите истинско процъфтяване. Смята се, че за това допринася не само общото увлечение по офшорки в света, но и конкретната политическа стабилност в екзотичната страна, гарантирана и от любвеобилните отношения с метрополията. Тази идилия обяснява и защо досега не е бил поставян на дневен ред въпросът за независимостта на Каймановите острови. Просто никой няма амбиции да търси промяна, когато нещата и без това си вървят добре - социалната сигурност е на ниво, заетостта и доходите също, расите съжителстват хармонично, престъпността е на най-ниското ниво в Карибския басейн, а равнището на живот - най-високото.

Правителството грижливо поощрява привличането в областта на банковото дело на много чужденци - специалисти в съответната сфера. Де факто от 33600 жители на острова Голям Кайман 12700 са с корени из други географски ширини.

Освен че е най-голям и най-модерен, този остров е и най-атрактивен с удивителните си флора и фауна, които направо омагьосват и финансисти, и простосмъртни туристи. Сребърните палми, папагалите, костенурките, палмовите орхидеи (които са забранени за изнасяне от страната като природен уникат) са станали истинска емблема на Голям Кайман.

Кайман Брак е доста по-малък остров с причудлив релеф, образуван от безброй отвесни скали, надвесени над морето. Главната забележителност там са тайнствените пещери и изобилието от екзотични птици, които са избрали точно това място като спирка по обичайния си прелет от студените към топлите страни.

Малък Кайман е най-слабо развитият от трите острова. Той едно време бил пренаселен от рибари, ловуващи водни костенурки. Но с намаляването на този животински вид и хората се махнали от острова - и не стъпили на него почти 200 години. Новото му заселване тръгнало трудно и тежко, защото честите урагани в този район не спомагат за идиличен бит. Затова в момента на Малък Кайман живеят едва около стотина души.

Наред с офшорната благодат, това райско кътче привлича и с туристическите си прелести, сред които особено магнетичен е подводният риболов. Удивителната чистота на водата и многообразието на видовете се дължат на дълбоката океанска котловина, която на няколко места достига почти до самия бряг