Logo

 

Тайван


Географско положение

ТайванТайван е провинция на Китай, съставена от острови. Той се намира в югоизточната част на китайския континентален шелф. Цялата провинция се състои от остров Тайван и принадлежещи на него малки острови, и островите Пънху, общо над 80 острова. Площта на континента е около 36 хиляди квадратни км.

На север от Тайван е източно Море, североизточната част на Тайван граничи с острови Рюкю, на изток---с Тихия океан, а на юг---с протока Башъ, съседен с Филипините; на запад с Тайванския проток и провинция Фуджиан на континенталната част на Китай. Най-близкото е само 130 км. Тайван се намира в центъра на транспортното трасе на западния Тих океан, което е от стратегическото значение.

Тайванския проток

Тайванският проток е дълъг 380 км от север на юг, а ширината му от изток на запад е 190 км. Най-тясното място е само 130 км, от Синджу, Тайван до Пинтан, Фуджиан. В слънчево време от височината край морето на провинция Фуджиан, може да се видят облаците и мъглата на планините в Тайван, дори и планината Джилон, разположена на северен Тайван.

Релеф

Остров Тайван е най-големият остров в Китай, чиято площ заема 97% от общата площ на провинцията. На острова планините и хълмовете заемат повече от две трети от територията на Тайван, равнината е по-малко от една трета. Централната планина, планина Юшан, планина Сюушан, планина Али и планина Тайдун (също се нарича планина Морски бряг) са петте големи планини на острова. Централната планина се намира в средната част на тайванския остров, което е причината на географската форма на Тайван, т.е. средата е по-висока от двете страни. Юшан, главният връх на планина Юшан е най-високият връх в Тайван, с височина 3997 м над морското равнище.

Климат и ресурси

Тайван се намира между умерения и тропическия пояс и има субтропичен климат. Той е обкръжен от море, благодарение на океанския мусон, климатът на Тайван е много умерен през цялата година. Зимата не е студена, а лятото не е горещо. Годишната средна температура е около 22 градуса по Целзий, с изключение на високата планина. В Тайван е трудно да се видят слана и сняг. Линията на вечните снегове е над 3000 м надморско равнище. Тайван е дъждовен и често страда от Тайфуни.

Повече от половината от територията на Тайван е покрита от гори, което е повече от Швейцария например, известна като “Държавата на планините и горите” в Европа. Горската покривка осигурява над 300 милиона кубински метра дървесина. В резултат на вертикалната промяна на климата, в Тайван има около 4000 разнообразни вида дървета включително тропичните, субтропичните, умерените и полярните, които образуват известен естествен парк на флората в Азия. Четири пети от горите на Тайван са с икономическо използване. По количество на камфорово дърво, Тайван е на първо място в света. И продукцията на камфора и камфорово масло в Тайван заемат 70% от световното производство.

Тайван е ограден от море и се намира на кръстопътя на топло и студено течение, в резултат на което е богат с морски ресурси. Там живеят повече от 500 вида риби. Гаосион, Джилон, Суао, Хуалиан, Синган и Пънху са известни пазари на риба. Освен това, морската сол също е специалитет на Тайван.