Logo

ТУВАЛУ

доц. д-р М. Кръстев

Тувалу означава "групата на осемте" (too-VAH-loo).
ТувалуНамира се в Югозападния Тихи океан между 5 и 11 градуса южна ширина и 176 и 180 грaдуса източна дължина. Разположена е на 4 000 км. на североизток от Австралия. По-рано тази група е била известна като Острови Елис, наречени така в чест на британски член на парламента, който със своя кораб през 1819 год. пристанал на атола Fanafuti. Отделили са се от Остров Гилберт след рефендум през 1975 год. и са получили независимост от Великобритания на
1 октомври 1978 год.
По време на Втората Световна война САЩ са използвали най северния атол на Тувалу, Nanumea, за база във войната срещу Япония.
Тувалу представлява верига с дължина 580 километра, състояща се от 9 коралови острова. Шест от островите са около лагуна, отворена за океана. Товa са островите Nanumea, Nui, Vaitupu, Nukufetau, Fanafuti и Nikulaelae. Тувалу
С изключение на Vaitupu , където морето влиза в лагуната само от едно място, тези шест - всичките атоли, се състоят от многобройни земни части, свързани от рифа и са устроени като гердан от маниста. От другите острови Nanumaga и Niutau имат лагуни, нямащи напълно изход към морето, а Niulakita въобще няма лагуна, а само едно блато в центъра.

Територия:
26 кв.км. (10 кв. мили)
Население
11 468 жители (преброяване 2004 г.)
Народности
полинезийци (96%), микронезийци (4%)
Език
английски, тувалийски, полинезийски
Религия
християни (98%), бахаи (1%)
Правителство
конституционна монархия с парламентарна демокрация
Държавен глава
Генерал-губернатор - Faimalaga Luka
Министър-председател
Maatia Toafa

Тувалу

С население малко повече от 5100 души столицата Фунафути (Fanafuti) е доста тихо градче. Без тежка промишленост, само с две фабрики (за текстил и сапун), въздухът е чист и животът спокоен. Административният център е около летището.

Главни отрасли на промишлеността са текстил, сапун,
фТувалуилателия.
Страната не притежава полезни изкопаеми. Островите са много малки и твърде отдалечени, за да се развива туристическата промишленост. Фактически единствените работни места на островите, които изплащат заплати са в правителствените учреждения. Риболовът и селското стопанство са основният поминък на населението, в т.ч. и на острова на столицата Fanafuti. Не съществува голямо неравенство между богати и бедни.
Главни търговски партньори са Фиджи, Австралия, Нова Зеландия.

Статистически данни
Железопътни линии
0 км
Шосета
8 км.
Пристанища
в Fanafuti и Nukufetau
Търговски флот
8 кораба
Летище
1 в Fanafuti

Основни сведения