фашизъм, нацизъм

 

ЕСТОНИЯ ИЗДИГА МОНУМЕНТ НА ЕСЕСОВЦИТЕ

Фактите:

Веднага след навлизането на немските войски започва създаването на естонски национални подразделения в състава на немската армия под различни названия и с различни функции - за безопасност, отбрана, полиция, а също отделни, тилови, части на групата "Nord", за водене на война с партизаните. На 28 август 1942 г. немските власти обявяват, че е създаден Естонски легион на СС. До края на 1942 г. в Дебице - Полша в тренировъчен лагер са изпратени 1280 естонски доброволци, от които е сформиран батальон на СС в състава на "Викинг". През март 1943 г. в Естония е проведена частична мобилизация, въоръжени били 12 100 човека. От тях 5300 били изпратени в легиона, останалите - в различни части. На 5 май от легиона била сформирана и изпратена на фронта до Невел 3-а естонска бригада на СС. С приближаването на фронта през есента и зимата на 1943 г. в Естония били мобилизирани още 5 000 човека. На 24 януари 1944 г. естонската бригада е преименувана в 20-а доброволческа СС дивизия, която е изпратена при Нарва. През февруари 1944 г. в националните подразделения в състава на немската армия са служили около 60 хиляди естонци. През есента на 1944 г. в защита на границите на Естония са участвали около 100 хиляди естонски бойци.

Талин

ТАЛИН

През юли тази година в Талин ще бъде открит паметник на естонския войник, воювал през Втората световна война на страната на фашистка Германия. Това свидетелства, че правителствата на прибалтийските държави с действията си демонстрират съпричасността към историята на Третия Райх. Излиза, че трите години немска окупация са най-светлото време за цялата кратка история на тези държави.

Неговото създаване е инициирано от Обществото на борците за свобода на Естония, в което влизат и ветерани от 20-а Естонска дивизия на СС.
Планира се паметникът да бъде издигнат на петдесетина метра от мемориала в чест на частите и съединенията на съветската армия, сражавали се в годините на войната на територията на Естония. Наред с вече стоящите три големи кръста ще се монтира паметна плоча с имената на 16 естонски части, сражавали се в състава на вермахта. Ще се издигне монумент с плоча с пояснения на четири езика и чугунена карта на Естония с указания на местата, където есесовците са воювали със Съветската армия.

Момчета

На тези момчета в Естония ще им поставят паметник.

 

 

 

 

Откриването на паметникаа ще бъде посветено на 60-а годишнина от боевете на територията на Естония. През януари 1944 г. Съветската армия навлиза на територията на Естония, на материка боевите завършват на 24 септември, а на островите - на 24 ноември.
В състава на Съветската армия се е сражавал Естонският стрелкови копрпус, а на страната на хителеристката армия се е отбранявала 20-а Естонска дивизия на СС.
Трябва да се отбележи, че в края на войната СС войските не са се отличавали с особенна взискателност при подбора на кадрите. Вземали всеки, който пожелаел, а по-късно и тези които не искали. Появила се украинската дивизия на СС, две латвийски, холандска, хърватска, словашка, имало е мюсюлмански части и даже руски, в това число казашка, под командването на самия генерал Краснов, сражавал се още в 1918 г. Както се казва пълен интернационализъм. Но нито една европейска страна, чиито граждани "са имали честта" да служат в СС, не са издигнали паметник на тези бойци. Нещо повече, в самата Германия няма нито един паметник на СС войските. Затова пък сега такъв ще има в Естония, членка на Европейския съюз и НАТО.

ЕСТОНИЯ СЕ ГОРДЕЕ СЪС СВОИТЕ ЕСЕСОВЦИ

Прибалтийските националисти окончателно загубиха връзката с реалността. В естонския град Перну се строи частен музей на Естонския легион на СС. Сега всички експонати са разположени в жилището на собственика, но посетителите станали толкова много, че той решил да построи двуетажна сграда, на която първият етаж ще бъде музей. Стопанинът се е обърнал към министерството на отбраната с молба да постави на покрива на къщата 88-милиметрово зенитно оръдие от времето на Втората световна война. Вероятно, за руски самолети.
По-рано в този град бил изграден паметник на легионерите от дивизията Вафен - СС. На откриването му присъствали високопоставени държавни чиновници. Естонските власти трактуваха този паметник като монумент на "борците за независимост на Естония през Втората световна война". Както се вижда, омразата към близките съседи в Естония е така силна, че те ще се запишат даже за муджахедини, ако им се представи удобен случай.

Паметник

 

Паметник на освободителя?

 

 

 

Русия нееднократно се е обръщала в ООН с молба да осъди възхвалата на нацистите в Прибалтийските държави. В средата на април най-накрая ООН прие резолюция, осъждаща феномена на възхвала и героизация на бившите членове на престъпната организация на СС.
В приетия от Комисията на ООН документ се подчертава, че издигането на монументи в чест на есесовци, провеждането на шествия и други подобни действия оскверняват паметта на безбройните жертви на фашизма, въздействат негативно на подрастващото поколение, явяват се абсолютно несъвместими със задълженията на държавите-членки на ООН.
През юли тази година в Талин ще бъде открит паметник на естонския войник, воювал през Втората световна война на страната на фашистка Германия. Това свидетелства, че правителствата на прибалтийските държави с действията си демонстрират съпричасността към историята на Третия Райх. Излиза, че трите години немска окупация са най-светлото време за цялата кратка история на тези държави.

 

 
Последно обновяване


Брояч на посещенията
Контакти: bas-os@bas-bg.org