Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

 
     
 

 

 

Евреи от България получават компенсации

15.07.04

Евреите изпълнявали тежка работа в 112 трудови лагера на територията на България по време на Втората световна война. За първи път след края на Втората световна война евреи, които са принуждавани да работят в български трудови лагери по времето на Холокоста, ще могат да претендират за получаването на реституция от Германия. Това беше заявено тази седмица на Конференцията по “Наследството на останалите живи от холокоста” (по материалния иск на евреите против Германия).

 

“Ние се радваме, че за жертвите на холокоста, които са живи днес, ще възтържествува справедливостта, макар че това става късно”, - отбелязал президентът на Конференцията по иска Исраел Зингер (Israel Singer).

 


Доктор Исраел Зингер, президент на Конференцията
по материалните искания на евреите срещу Германия,
говори на заключителна церемония на Конференцията
(Valley of the Communities)

В миналото на българското правителство се оказвала почит и признателност за доброто отношение на тяхната страна към своите еврейски граждани по време на войната.

Обаче Конференцията по иска отбелязала в своето официално съобщение, че евреите, в действителност, изпълнявали тежка работа в 112 трудови лагера на територията на България, където те “се сблъсквали с чести издевателства на надзирателите, получавали оскъдна храна и изпитвали недостиг на дрехи и обувки, които били необходими за работа в студените, сурови местности”.
Българският колаборационистки режим не депортирал българските граждани в нацистките лагери на смъртта, обаче жертвите на неволния труд сега добиват правото да получат компенсации от европейските фондове.
“Признаването на тяхното страдание в България, където хората мислели, че нямало такова нещо, представлява много важен психологически аспект”, - подчертал Зингер

http://www.jewish.ru/994205013.asp