Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

bas-os@bas-bg.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лош вкус на един от внуците на Кралицата на Великобритания

На 9 януари принц Хари, по-малкият син на принцеса Даиана и принц Чарлз, се появил на частно парти във военна униформа с пясъчен цвят от времето на нацистка Германия със свастика на ръкава.

 

 


 

Снимката е била публикувана на началната страница на вестник Sun.

 

 


Принц Чарлс

Веднага след това принц Чарлз е заповядал на 20-годишния си син Хари да посети мемориала Освиенцим (Auschwitz), съобщава Reuters.

 

 

Според агенция Reuters, “наследникът на трона” принц Чарлз бил страшно разгневен на 20-годишния внук на Кралица Елизабет и му е наредил да посети мемориала Освиенцим (Auschwitz), за да научи повече за Холокоста.
Преди това, такова искане към Хари е отправил английският център на евреите Симон Вийзентал. Международната еврейска организация е предложила наследникът на короната да види със собствените си очи престъпленията на Третия райх.

Веднага след излизането на вестника прес-службата на Бъкингамския дворец излязла с официално извинение от името на принц Хари.”Принц Хари Ви поднася извиненията си за това, че е могъл да оскърби някого със своя външен вид. Извън всякакво съмнение е, че това беше неправилен избор на костюм и моля за извинение”.


Според вестник Sun, по-големият брат 22 – годишният Уйлям е приел част от вината върху себе си, защото е присъствал, когато Хари си е избирал нацисткия костюм в магазина.

Поведението на Хари предизвика вълна от протести по целия свят, две седмици преди 27 януари, когато ще се отпразнува 60 – годишнината от освобождението на Auschwitz.

Припомня се, че нацистите са убили шест милиона евреи и милиони други; включително хомосексуалисти, съветски пленници, цигани. Милиони са били затворени в концентрационните лагери или са били принудени да работят като роби.

Според последното съобщение на представителка от офиса на бащата на Хари, принц Чарлз, синът му няма да присъства на церемонията на 27 януари.

Монтаж на британските централни вестници от петък показва реакцията на англичаните.
Заедно с негодуващите има и такива, които защитават Хари. Някои коментатори обръщат внимание на това, че принцът е само на 20 години, на който е забранено да води нормален живот и, че това е проява на суета.
Според радио British Broadcasting Corp Сара Фергюсън, херцогиня на Йорк, казала “Аз искам някой да го поддържа и да каже, че той е един много добър младеж”

По: http://www.msnbc.msn.com/id/6824476/ и други източници