Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 
 
 

Яд Вашем

Известен израелски музей YadVashem. Това даже не е музей, в него няма нито един експонат в обикновения смисъл. Просто голямо помещение, през което от входа към изхода вървят посетители. Таванът представлява огромна полусфера, на която мигат милиони звезди.
И тих, спокоен глас чете имената и фамилиите на еврейски деца, умъртвени в годините на войната. Звездите се запалват и угасват, монотонният глас бавно, но без спиране произнася имената на децата, които са загинали по някаква зла прищявка, нищо не видели и не разбрали, загинали само за това, че са принадлежали към проклетата от един бесен юдофоб нация. Впечатлението е потресаващо - най чувствителните хора не издържат, изнасят ги и ги успокояват с валериан. Не всеки може да издържи това, а нали всичко е на вид тихо и спокойно.

“Вие стоите на прага на друг свят. Това е тъмен свят, където са царували силите на злото в продължение на дванадесет безкрайни години. В годините на Катастрофата на европейското еврейство нацистите и техните помагачи предприеха опит за пълното унищожаване на еврейския народ. Това не им се отдаде, но преди да бъде спряна немската машина за убийства, загинаха шест милиона евреи. Това беше геноцид срещу еврейския народ... Но ние, евреите, независимо от всичко, продължаваме да живеем на тази земя...”.

Мемориалният център «ЯД ВАШЕМ» е расположен на хълма Памет, на запад от планината Герцля.
Посещението на музея оставя тяжко впечатление, но всеки, който пристигне в Ерусалим, счита за свой дълг да дойде тук. Материалите, събрани в музея, оставят неизгладима следа в душата на човека.
Израел създаде мемориала Яд Вашем (което в превод означава «Памет и Име») в знак на вечна скръб за жертвите на Катастрофата, памет за героите от съпротивата срещу нацистския геноцид и благодарност на праведниците на другите народи, спасили евреите от унищожение.

Яд Вашем, националният мемориал на жертвите и героите от Катастрофата, е основан в 1953 година в соответствие с приетия от Кнесета (израелския парламент) закон за увековечаване на паметта на шест милиона мъже, жени и деца, унищожени от нацистите и техните съучастници в периода 1933-1945 години. Наред с това Яд Яд Вашем пази паметта за героизма и непоколебимостта на еврейските партизани и борците от гетата и за благородната дейност на Праведните народи от света (неевреите, спасили обречените).

Расположен на Хар ха-Зикарон (планината Памет), на западния склон на Ерусалим, музеят включва в себе си няколко мемориални зали и монументи, Исторически отдел, Център за изследване и документиране на събитията от Катастрофата и Централен архив. Яд Яд Вашем пази паметта за Катастрофата на европейското еврейство за бъдещите поколения и призовава целия свят да извлече от нея уроци.
Всяка година в Деня на паметта на жертвите и героите на Катастрофата, отбелязван по еврейския календар на 27-я ден на месец нисан (началото на въстанието във Варшавското гето, в тази година на 2 май) в музея се извършва държавна церемония по възпоминание.
Главна част на музея е Залата на паметта (Охел изкор), абсолютно празно пространство което е ограничено от тежки строги бетонни стени и нисък полусферичен таван.

В центъра на Залата на паметта гори вечен огън в памет на загиналите в концентрационните лагери. На черния базалтов под са изсечени названията на 22-та лагера на унищожение - нацистките концентрационни лагери и местата на масово унищожение в Централна и Източна Европа. В гробницата пред Вечния огън се съхранява пепел на жертвите.

На подходите към Залата на паметта се зеленеят алеи с дървета, всяко от което е посадено в чест на някой от Праведниците на света, тези благородни и мъжествени хора, които със страшния риск за собствения си живот и живота на своите близки са спасили евреи.

Един и половина милиона еврейски деца са били унищожени в Катастрофата. На тяхната памет е посветен особен Детски мемориал - подземен лабиринт, където мигащите огънчета на ритуални свещички символизират безкрайния ред на малките загубени живота.

Историческият музей Яд Яд Вашем представлва историята на Катастрофата в събрани фотографии, документи, различни предмети на бита. В последно време тези експозиции са допълнени с аудиовизуални демонстрации, проследяващи в хронологичен ред зараждането и развитието на нацистската идеология, постепенното нарастване на преследването на евреите - от първите ограничения и забрани до затварянето на милиони хора в гетата и тяхното последващо масово унищожение. Тук се разказва историята на героичната сопротива на нелегалните и партизанските отряди.
Архивът на музея съдържа 55 милиона текстови страници, 100 хиляди фотографии, филми и записани на лента свидетелства на оцелелите. В библиотека на музея се наброяват 80 хиляди книги, хиляди периодични издания и голямо количество редки документи. Международният институт по документиране и изследване на Катастрофата координира и поддържа научните търсения на повечето израелски и чуждестранни институти, заети с тази тема, организира срещи и конгреси, осуществява научни публикации, а също така издава мемоари и дневници. Към настоящия момент са излезли 18 тома от 32-томната Енциклопедия на общинските книги (Пинкасей ха-кехилот) и историко-географския справочник, съдържащ сведения за всички унищожени еврейски общини.

Своята главна задача Яд Яд Вашем вижда в распространяването на информация за Катастрофата и привличането към нея на общественното внимание. Международна школа по изучаване на Катастрофата ежегодно провежда краткосрочни курсове за 100 хиляди студенти, 50 хиляди военнослужещи и десетки хиляди учители. Курсовете се провеждат на осем езика. Освен това, с цел постоянното запознаване на подрастващото поколение с фактите на Катастрофата, Школата насочва своите преподаватели на работа в чужбина.

URL: http://posolstvo.narod.ru/religion/jerusalem-yadvashem.html
и други източници.