Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 
 
 


ЖАН ЖОРЕС (Jean Jaures) (1859-1914)


френски политически деец. Роден на 3 септември 1859 година в Кастр - Южна Франция. Завършил висше нормално училище в Париж. От 1881 до
1883 г. той е професор в лицея за млади девици в Алби, а след това преминава в университета в Тулуза, където е професор до 1885 г., когато за пръв път е избран за депутат в парламента. Бил е само на 26 години. През 1893 г., по времето на втория депутатски мандат, влиза в групата на независимите социалисти. Остава депутат-социалист до края на живота си. Жорес е автор на множество вестникарски статии. В 1904 г. става съучредител на ежедневния вестник “Юманите” (L’Humanite”- “Човечност”). Подготвил е три тома по история на Великата френска революция (Histoire socialiste de la Revolution Francaise, 1901-1907).
Жорес се застъпва за преразглеждане на делото Драйфус*. След разцепването на социалистическата партия оглавява Френската социалистическа партия. През 1905 г. се подчинява на решението на Конгреса на 2-я Интернационал в Амстердам за помирение със Социалистическата партия на Франция. Подлагал е на критика френското правителство за поддръжката му на колониализма. Поддържал тезата за международно посредничество в между държавните спорове.Ратувайки за мир и разоръжаване, се застъпвал за това, че във Франция трябва да бъде създадена гражданска армия. Отнасял се с оптимизъм към работническото движение и социалистическата солидарност, като предложил на 2-я Интернационал план за съвместни изяви на работническата класа на Европа против войните.
На 31 юли 1914 г. на 55 години, в разцвета на своята творческа енергия, нищожен млад реакционер го убива на масата в едно кафене

* Драйфус - френски офицер от еврейски произход, когото военната и клерикална антисемитска реакция лъжливо обвинява в държавна измяна.

 

 


 

Жан Жорес

ЖАН ЖОРЕС
1859-1914