Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 


 
 

 

ЖЕСТОКИ ГОДИШНИНИ

Проф. Велко Вълканов


ези дни светът отбелязва две трагични годишнини от своята най-нова история. Навършват се пет години от престъпната война на НАТО срещу суверенната държава Сърбия и една година от престъпната война на САЩ и техните съюзници срещу друга суверенна държава – Ирак.
Всички виждаме какви са ужасните последици на тези две сами по себе си ужасни войни. В Сърбия бяха избити хиляди хора, разрушени – стотици стопански обекти, болници, училища. Но трагедията продължава.
В Косово отново убиват сърби, палят православни църкви, унищожават вековни културни ценности. Сега става повече от ясно, че не Милошевич, а други, подкрепяни от НАТО, провеждат политиката на етническо прочистване, на геноцид, на безчовечие.

рак е другата голяма рана на човечеството. Войната срещу Ирак започна подло и продължава като подлост. След като започнаха тази, основана на лъжата агресивна война, САЩ днес са уплашени от нейните последици. Заставят други народи да ги поемат. Цинизмът на Буш и бушмените няма граници. Но няма граници и падението на компрадорските правителства, които в името на своите користни интереси са готови да жертват интересите на собствените си народи.
Сърбия и Ирак, но не само Сърбия и Ирак, а още много други точки по Земята разкриват една отчайваща действителност. С дълбока болка констатираме, че човечеството се намира в състояние на гражданска война. От едната страна на барикадата са мафиотските правителства на САЩ и техните съюзници, от другата страна – народите.
Гражданската война се води с нарастваща ожесточеност. Използват се всички позволени и непозволени средства, включително и чудовищните средства на тероризма. Не можем по никакъв начин да оправдаем терористичните действия, но можем да ги обясним.
Тероризмът е ултима рацио на хора, които, доведени до отчаяние от извършваната спрямо тях несправедливост, загубват всякаква представа за истинските човешки ценности. Те стават безогледни. За тях човешкият живот – и чуждият, както и собственият – няма никаква стойност. Необходимо е следователно, осъждайки тероризма, да видим и неговия източник. Утробата, която роди чудовището тероризъм, се нарича глобализъм.
Глобализмът, чиито главен представител са САЩ, е империализмът на 21 век. Той носи непрекъснато и навсякъде повдигната на втора и трета степен социална несправедливост. Високо организиран и мощно въоръжен, той при това е и напълно безчовечен. Няма престъпление, което да не е готов да извърши в името на своите корпоративни интереси. Именно той усвои тероризма като основна форма на разправа със своите противници. Коя война на САЩ не е терористично провеждана. Спомнете си Дрезден и София, спомнете си Хирошима и Нагазаки, спомнете си Виетнам, за да стигнете до Сърбия и Ирак.
И когато днес представителите на глобализма оплакват жертвите на терористичните актове в Мадрид, ние трябва да знаем, че те са дълбоко неискрени. Невъзможно е, ако си искрен, да оплакваш жертвите в Мадрид, а да отминаваш с мълчание хилядите невинни жертви в Сърбия и Ирак.
Като изричаме истината за извършените от САЩ и другите сили на глобализма престъпления, ние не можем да премълчим истината за собственото си правителство. Трябва на ясен глас да кажем, че правителството на България е съотговорно за всички тези престъпления. То изпрати български войници да участват в окупацията на един чужд народ, като по този начин ги обрече на смърт. Това правителство извършва престъпления не само спрямо чужди народи, но и спрямо българския народ.
България днес е също една окупирана страна. Тя е окупирана от хора, които по паспорт са българи, но по кръв, дух и интереси са чужденци. Те са не представители на българския народ, а платени наемници на САЩ и НАТО. Те опропастиха народа ни, разгромиха неговата икономика, унищожават културата му, хвърлиха милиони граждани в мизерия. В страната ни властват престъпност, корупция, наркомания, проституция. Те ни ощастливиха с още едно свое постижение; вкараха ни в една доказала престъпния си характер организация – НАТО.
Предстои да извършат своето ново предателство – да предоставят територията ни за чужди военни бази и по този начин освен всичко друго да вкарат директно световния тероризъм у нас.
нес повелята е една: долу опасното за народа и държавата ни продажно правителство! Долу властта на десните реакционни сили! Да изпратим с проклятие в миналото хора като Жельо Желев, Филип Димитров, Иван Костов, Симеон Саксгобургготски. Трябва най-после да осъзнаем своята отговорност.
Собственото ни спасение, спасението на нацията ни е единствено в нашите ръце. Ние сме милиони, те са шепа клетвопрестъпници. Длъжни сме да победим.

Статията е публикувана във в. “Нова Зора”, брой 13, 30 март 2004 г.
Препечатва се с разрешение на автора.