Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 


 

 


Корупция на най-високо равнище

         
                     проф. д-р  Велко Вълканов

ве агенции за социологически проучвания отново ни поднесоха съмнителните резултати от своите проучвания.  Най-висок бил рейтингът на Бойко Борисов, следван от президента Георги Първанов, и, на трето място,  от финансовия  министър Милен Велчев.
За Бойко Борисов не съм изненадан. Той е човек, който нищо не прави, но затова пък добре го прави. Чрез него  медиите доказаха, че могат всичко. Те поискаха да направят от един обикновен полицай национална фигура и го направиха.
За президента Първанов също не съм  изненадан. Президент е човекът. Какъвто и да е, непрекъснато е на първите страници на вестниците и в първите минути на електронните медии. Няма как да не застане поне зад Бойко Борисов.
Но Милен Велчев в първата тройка!
Няма да скрия, че изпитвам и антипатия, и недоверие към този човек. Имах това лошо чувство за него още в самото начало, когато нямах конкретни основания за подобно чувство. Просто гледаш някого и си казваш: Неприятен човек. Но не чаках дълго, за да възникнат и съвсем конкретни основания да се изпълня с най-некрасиви подозрения към това момче.
Спомнете си какво направи Милен Велчев през август 2003 г. Да припомня, ако някой е забравил: подаде си оставката. Мотивите бяха достатъчно несериозни: не бил чувствал подкрепа от страна на колегите си, бил обиден на министерството на МВР, че позволило да бъде свързано името му  с лица със съмнителна репутация. Но само седмица след това господин министърът си оттегли оставката. Изглежда, че вече бе успял да се увери  в подкрепата на своите колеги и да почувства  удовлетворение от изявленията на Георги  Петканов, че МВР нямало данни той да е свързан с лица със съмнителна репутация.
Човешки работи, ще кажете. Да видим обаче какво междувременно става в резултат на подаването на оставката, а след това в резултат на оттеглянето на оставката на господина министъра на финансите..
Още  на другия ден след подаването на оставката на Велчев  нашите облигации на валутния пазар се сриват.  В   централните вестници се съобщи, че за по-малко от час с близо два  пункта са се сринали евробоновете с падеж 2015 година - цената им паднала на 107,10 евро спрямо 108,94 евро  при затварянето на търговията в сряда. С над 1% са се сринали и еврооблигациите с падеж  през 2013 година.  С 0.75 долара паднали  и българските брейди облигации с падеж през 2011 г.
Само седмица по-късно обаче, когато  оставката на Милен Велчев е оттеглена,    цената на нашите ценни книжа отново се качва.
В резултат на така осъществената операция – подаване на оставка -  оттегляне на оставка – някои хора успяват за късото време от една седмица да реализират огромни печалби. По някои изчисления печалбата е между 300 и 600 милиона евро, при което не е невъзможно тя да е стигнала до осем цифрено число.         Пита се у кого са отишли тези огромни суми. Естествено у тези, които са били информирани за предстоящата операции. По собствените признания на Милен Велчев един от информираните  е бил Кирил Сакскобургготски - синът на нине царстващия министър-председател на България.  Можем следователно да не се питаме за какво всъщност човекът от Мадрид е дошъл в тази наша съсипана държава. Дошъл е, за да обогати себе си и семейството си – сам и чрез поставените му лица.
Кой още е бил в кръга на посветените, е въпрос, чийто отговор трябва  да се търси.  Фактите, свързани с този въпрос, остават – поне засега - дълбоко скрити.
Но някои факти изплуват все пак на повърхността, фактът например, че братът на господина финансовия министър осъществява по Черноморието строителство за милиони лева. Чудно, откъде ли този млад човек  ги имя тия милиони! Нищо не казвам, само питам.
Но както и да въртим въпросите, няма как да не  кажем, че имаме работа с корупция на най-високо равнище.
А разните агенции нека продължат да ни уверяват във високия рейтинг на особи като Милен Велчев. С болка  обаче се питам какъв трябва да бъде изводът ни, ако те са казали самата истина, т.е. ако хората наистина вярват, че господин министърът на финансите заслужава тяхното доверие. 
Та толкова низко ли е паднал народът ни!?

5 ноември 2004