Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

 


Начало


Книгата на Хитлер станала бестселър в Турция

 

Книгата “Моята борба” (Mein Kampf), която Хитлер написал в затвора малко преди да дойде на власт, неочаквано станала бестселър в Турция.. Както съобщава вестник Guardian, за последните два месеца били продадени повече от 100 хиляди екземпляра.

Книгата, основно, купуват младите турци, привлечени от излаганите в нея идеи за създаването на господстваща раса. Обаче, подобен успех разтревожил еврейската общност в Турция и предизвикал загриженост в Евросъюза.

Според думите на един от немските дипломати, голямото търсене на произведението на Хитлер – това не е този сигнал, който очакват европейците в преддверието за преговорите за влизане на Турция в ЕС.

Макар издателите на книгата да заявяват, че те са движени от “чисто търговски, а не от идеологически” мотиви, представители на еврейската общност отбелязват, че появяването на книгата съвпаднало с вълната от антисемитски публикации в пресата.

Аналитиците предполагат, че популярността на книгата е свързана с ръста на национализма и антиамериканските настроения след нахлуването на САЩ в съседен Ирак. Запитването, проведено от един социологически център през миналия месец, показало, че половината от 70-милионното население на Турция е убедено, че тяхната страна е заобиколена от врагове.

Освен това, много турци се опасяват, че влизането в Евросъюза ще подрони създадените национални традиции.

По: http://lenta.ru/news/2005/03/29/mein/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хитлер пародия