Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 


 

 

Мошеничества, мошеници

                                     Велко ВълкановПроф.Велко Вълканов
почетен председател на БАС

Продажбата на БТК предизвика сериозни вълнения. Най-напред стана болезнено ясно, че една голяма част от акциите на БТК са продадени просто на безценица. Така 65% от акциите са продадени на американската компания “Вива Венчърс” за 280 млн.лв., докато 35% от акциите бяха продадени тези дни на борсата за 624 млн. Едва ли в случая се е обогатила единствено “Вива Венчърс”.Не може да има никакво съмнение, че тази американска компания щедро ще е възнаградила онези, които са и предложили тъй вкусната хапка от българското имущество.

Възмущението сред българската общественост е колкото сериозно, толкова и основателно. Възникна въпрос, който заслужава цялото внимание на прокуратурата. Държавата е изключително тежко увредена. Тази, минала всякакви граници, корупция изисква най-строга наказателна отговорност.

От вниманието на нашата общественост обаче убягна, както ми се струва, друг твърде съществен момент от процедурата по продажбата на остатъка от акциите на БТК.

Покупката на тези 35% от акциите на БТК стана с така наречените компенсаторни инструменти. Изправени сме следователно пред твърде интересния факт, че “компенсаторките”, както още наричат компенсаторните инструменти, придобиха изведнъж подчертано висока стойност. До преди няколко месеца една компенсаторка с номинална стойност от 1 лв. се продаваше едва за 0.13 лв. В навечерието на разпродажбата на акциите на БТК цената на компенсаторките достигна невероятната цена от 1.13 лв.

Не е трудно да изчислим каква е печалбата на ония, които, “досетели се”, че продажбата на акциите на БТК ще става срещу компенсаторни записи, са закупили, мирно и тихо, записи за милиони левове. Купили например компенсаторни записи, чиято номинална стойност е 1 милион лева, за 130 хиляди лева, те в навечерието на борсовата разпродажба на акциите на БТК ги продават за над 1 милион лева. Реализирана е - само за няколко месеца! - чиста печалба от близо един милион лева! Изправени сме пред спекулативни сделки, на които може да завиди дори и един Джордж Сорос.

Кои обаче бяха в състояние да осъществят тези тъй благодатна сделки? Очевидно само онези, които предварително са знаели, че лишените от всякаква стойност днес компенсаторки утре ще увеличат цената си почти десет пъти, обещавайки по този начин невероятно високата, получена при това без всякакъв труд, печалба.

Следва вторият въпрос: Кои са тези, които са могли да знаят, че продажбата на акциите на БТК ще става срещу компенсаторки, за да започнат своевременно, когато никой още нищо не подозира, да изкупуват нискостойностните компенсаторни записи? Без съмнение онези, които се намират в обкръжението на длъжностните лица, в чиято компетенция е решението акциите на БТК да се продават срещу компенсаторни записи.

Най-малко две са лицата, в чиито ръце се е намирало решението акциите на БТК да се продават именно чрез компенсаторни записи и следователно предварително са знаели, че предстои истински скок в цената на тези записи. Това са г-н министър-председателят Симеон Сакскобургготски и министър на финансите г-н Милен Велчев. Те, именно те са решили предварително да продадат БТК срещу компенсаторни записи и няма кой друг освен пак те да са съобщили на ухо - на този и на онзи - за характера на предстоящата продажба. Гигантската спекула с компенсаторките има следователно своите корени не другаде, а в най-високите
етажи на властта.

Спекула от подобен вид бе наблюдавана и преди две години. Спомнете се оставката на Милен Велчев. Подаде си господинът оставката, а след една седмица я оттегли. Междувременно обаче на борсовия пазар в чужбина са разигра истински финансов екшън. Веднага след съобщението за оставката на Велчев цената на нашите ценни книжа в чужбина силно падна, за да се вдигне отново, когато бе съобщено, че оставката се оттегля. От това “иди ми, дойди ми” някои лица, пак предварително известени, че подадената оставка ще се оттегли, спечелиха милиони евро. Кои са тези, можем да се досетим. Във всички случаи един от синовете на премиера е бил своевременно информиран за действителните намерение на господина министъра на финансите.

Ограбването на държавата ни, значи и на народа ни продължава по най-безсъвестен начин. Престъпниците в бели якички стават все по-нагли. Те чувстват края на своеволното си управление (не вярват, че ще имат нови 800 дни) и бързат да завлекат, прибягвайки до най-различни форми на мошеничество, всичко, каквото още може да се завлече.

Но няма ли най-после да се намери в тази наша България един истински прокурор, който да постави мошениците на мястото им?

31 януари 2005 г.