Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 
 


 

 

 

Брояч на посещенията


1 май

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК


      Поздравяваме ви най-сърдечно с 1 май – Международния ден на солидарност на трудещите се в борбата за своите права, за мирен труд, за свобода и социално равенство, за създаване на единен фронт в борбата с империализма.

      Желаем НА ВСИЧКИ здраве, щастие и увереност в победата на доброто над злото.

      Историческа справка

      На 4 май 1886 г. в Чикаго  работническа демонстрация за вършила с кръвопролитно стълкновение с полицията. Анархисти, участници в шествието, взривили бомба, като убили един и ранили смъртно пет полицаи. В отговор полицията открила огън по демонстрантите, което довело до нови жертви. Макар организаторите на взрива  да не били установени, властите арестували осем лидери на анархисткото профсъюзно движение. Те влезли в историята като чикагските мъченици. След процеса,проведен през юни 1886 година в щата Илинойс, четирима от обвиняемите били осъдени на смърт. Погребението им се превърнало в масова демонстрация…

      През декември в Сент-Луис конгресът на Американската Федерация на Труда решил да определи 1 май като ден за общонационална акция за правата на работниците.

      През 1889 г. на Парижкия конгрес на 2-я Интернационал  било прието решение за провеждането на ежегодни първомайски демонстрации на този ден, което било веднага приветствано от социалистическите движения във всички европейски държави.