Български Антифашистки Съюз


Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

 

Още по темата

Щурмуването и превземането на Берлин от съветските войски
(16. IV – 2. V 1945 г)

22 юни 1941 година
Денят, когато започна войната

Подписването на акта за вoенна капитулация на Германия

9 май 1945 година. Източна Прусия. Капитулация на немците

Капитулацията в снимки и документи

Чърчил, Рузвелт и Сталин на Ялтенската конференция, февруари 1945 

Художествена летопис на Великата Отечествена война

Фотодокументи от първия Парад на Победата- 24 юни 1945 г.

Парадът на победата

Чърчил За Сталин послучай 80 години от рождението му

По време на Войната Сталин е живял в шперплатовия Кремъл

Разказ на съветската разузнавачка Зоя Зарубина-
офицер за свръзка на Ялтенската конференция

На 20 ноември 1945 година в Нюрнберг започнал съдът срещу главатарите на Третия райх

Малко познати оръжия на Германия през Втората световна война

Бомбардирането на Дрезден

 

bas-os@bas-bg.org

Брестката крепост

Фашистка Германия напада Съветския Съюз


      «Аз виждам руските войници, стоящи на прага на своята родна земя, бранещи полята, които бащите им са обработвали от незапомнени времена. Аз ги виждам, охраняващи своя дом, където техните майки и жени се молят – да, има такива времена, когато всички се молят, - за безопасността на своите близки, за завръщането на този, който ги храни, на своя защитник и опора. Аз виждам десетки хиляди руски села, където средствата за съществуване с такъв труд се откъсват от земята, но където съществуват исконни човешки радости, където девойките се смеят и децата играят. Аз виждам, как над всичко това е надвиснала гнусната нацистка военна машина с нейните наконтени, с дрънкащи шпори пруски офицери, с нейните изкусни агенти, току-що усмирили и завързали ръцете и краката на десетки страни. Аз виждам също сивата дресирана послушна маса и свирепи войници , надвиснали подобно на мъгла пълзящи скакалци. Аз виждам в небето германски бомбардировачи и изтребители с още не зарасли белези от раните, нанесени им от англичаните, радващи се на това, че са намерили, както им се струва, по-лесна и сигурна плячка. Зад целия този шум и грохот аз виждам камара злодеи, които планират, организират и навличат човечеството в тази лавина от бедствия...»


      С такива думи към гражданите на Великобритания се обърнал премиер-министърът на страната Уинстън Чърчил на 22 юни 1941 година в 2300 по Гринуич. В този момент болшинството граждани на СССР вече знаели – започнала е война. Още в 1200 съветското радио предало заявлението на Молотов за нейното начало. В този момент в западната част на страната вече шест часа се водели ожесточени боеве. Немските самолети бомбардирали летищата, войниците на вермахта навлизали в градове и села, убивайки и пленявайки хиляди червеноармейци. Към този момент гарнизонът на Брестката крепост вече се сражавал в обкръжение, понасяйки тежки загуби. Мнозина от неговите защитници, както и хиляди други войници от Червената армия, загинали твърде рано – в първите минути на войната, когато над казармите се изсипал град от артилерийски снаряди.

      В неделя сутринта на 22 юни 1941 година огромен брой червеноармейци загинали в първия бой, не направили още нито един изстрел, даже не видели своя враг. Те не разбирали какво става и загивали под бомбите на немските самолети. Загивали в първите минути на войната, не успели да осъзнаят, че тя ще продължи дълги години.
Пленените през юни 1941-ва даже не успели да се изплашат.

 

Виж още:
22 юни 1941 година
Денят, когато започна войната