БАС     БАС
БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

БАС БАС
Google search

WWW http://www.bas-bg.org

Военните престъпници ги чака нов Нюрнберг:

Фоторепортаж

Яна АМЕЛИНА

 

На откритата на 8 септември в Женева девета сесия на Съвета на ООН по правата на човека (сесията ще продължи до 23 септември) постоянният представител на РФ при женевското отделение на ООН Валерий Лошчинин нарекъл Грузия агресор и я обвинил в провеждането на етническа чистка в Южна Осетия. В. Лошчинин подчертал, че само намесата на руските войски е предотвратила по-мащабна хуманитарна катастрофа.

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

На този, който е видял Цхинвали след «петдневната война», тези думи няма да му се сторят преувеличени. Да искат «снимки, на които да има повече от 1500 осетински трупове» (подобни „заявки” се появиха на някои блогове в Интернет), могат само тези, които си нямат понятие за това, което стана в Южна Осетия.Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали
 

Точният брой на жертвите от нападението на републиката още не е определен. В първите дни на войната и веднага след това се говореше за две хиляди загинали, но това са предварителни данни. Както и при всяка война, в Южна Осетия мнозина пропаднаха без вест — в редица осетински села грузинците заловили и откарали в неизвестна посока десетки хора. Да се добереш под бомбите до градското гробище беше невъзможно, хората погребваха близките си в дворовете и градините. В хода и след завършване на военните действия мнозина напуснаха Цхинвали и да се установи веднага кой къде е погребан е много трудно. За каква точност на пресмятането може да се говори, ако на четвъртия ден след началото на грузинското нахлуване в осетинското село Хетагурово от шестстотин жители са останали около двадесетина, а в Тбет – пет от сто и петдесет?

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Зданието на мисията на ОБСЕ е оцеляло, а кола – няма

 

Както е съобщил председателят на Следствения комитет при Прокуратурата на Руската Федерация Александър Бастрикин, сътрудниците на който са започнали работа в южно-осетинската столица  и близките села на 13 август, до настоящия момент е документирана гибелта  на 134 мирни граждани. Броят на загиналите руски миротворци е 59.
На сайта на Комисията по разследване на военните престъпления в Южна Осетия и подпомагане на пострадалото гражданското население (комисията е създадена от Обществената палата на РФ) е публикуван мартиролог, в който според състоянието на 4 септември са написани фамилиите на 311 жертви на грузинската агресия. Списъкът е съставен по материали на генералната прокуратура  на Южна Осетия и непрекъснато се допълва. В забележки към имената на загиналите, където се говори за мястото на гибелта и погребението им, най-често фигурират три населени пункта – Цхинвали, Хетагурово, Тбет.  Следствените работи в другите осетински села, изпитали върху себе си ударите на грузинската военна машина — Дменис, Цинагар, Мугут и други, са още далече от приключване. Там  е констатиран най-голям брой на изчезналите без вест.

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

 

Още на 28 август генералният прокурор на Република Южна Осетия Таймураз Хугаев е съобщил за 1692 загинали и 1500 ранени, 3,5 хиляди граждани, загубили близките и жилищата си, са признати за потърпевши. «Информация за нови погребения постъпва при нас ежедневно, — е добавил той. — Всички данни ние щателно проверяваме».

Различието в числата не е повод за политически спекулации. «Нито един правен норматив не съдържа указания за задължителното минимално количество жертви за това, щото да се квалифицира едно или друго действие като геноцид, като военно престъпление срещу мирни граждани», — казва Александър Бастрикин. — Много разрушения, където биха могли да останат загинали жители, още не са разчистени. Събрани са маса свидетелски показания, че грузинските войници са хвърляли гранати в мазите, където са били укрити жителите на Цхинвали. Представяте ли си какво е останало там от телата? Това е каша. А ударите на ракетите “град”, които покривали с плътен огън жилищните квартали, разкъсвали човешките тела на парчета?”.

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Разрушена грузинска бронетехника на улиците на Цхинвали

Ето само някои свидетелства за това, което са понесли жителите на Южна Осетия в августовските дни на 2008 година.

«Те нападнаха неочаквано. Раздадоха се изстрели, през селото тръгнаха танкове. Аз не повярвах на очите си. Ние седяхме в къщите си, в стаите, после побягнахме в градините — къде да се скрием?» — казва 70-годишният Едуард от Хетагурово, останал да се грижи за къщата и животните. Сега той няма нито едното, нито другото. Но той е жив, за разлика от съседката, възрастната Амирана Кабанова, затичала се към изплашените кокошки и застреляна в гърба от грузински войник. «В селото влязоха около четиристотин човека, — спомня си Кабанова. — Те нахлуваха в къщите, търсеха оръжие и униформи, крещяха: тук живеят ли бойци? Те мислеха, че тук “бойците” са повече, отколкото в Цхинвали! В действителност нямаше никой, само ние жените».

«Грузинците нахлуха неочаквано и веднага започна стрелба, - разказва 70-годишната жителка на Хетагурово Олга Туаева. — По селото няколко пъти преминаха пет танка. Стреляха право по къщите, а след тях вървяха автоматчици. Когато започна стрелбата, всички мои съседи побягнаха, а аз лежах по очи в градината и те не ме намериха — помислили са, че съм убита, Аз много, много се изплаших. Когато танковете тръгнаха аз си помислих, че са наши и така се зарадвах — а те започнаха да стрелят по къщата».
«В нашето село днес има единайсет погребения — препогребвания от градините на гробището, - говори 56-годишната учителка от хетагуровското училище Валентина Валиева. — Погребват моя ученик Асхар Томаев. Беше много добро момче. На излизане от селото ги убили заедно с приятеля му. На тях им беше безразлично кого убиват — мъже, жени, старци или деца, все им е едно и също. На моята сътрудничка свекървата Настя Джиоева отказала да замине, останала в къщи. Убили я на прага. Старецът, Ефим Бекоев, завеждаше учебната работа в нашето училище, отишли в къщата му, убили го и разрушили дома му. Не мога да си припомня всички, толкова хора загинаха... Цялата улица е разрушена, те стреляха по къщите от танковете, тъпчеха ги». Пред учите на Валентина под развалините на къщата, в която попаднал снаряд, загинала зълва й Тамара Мамиева, работила дълги години в грузинско училище като учителка по руски език.

 

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

«Те влязоха в селото с танкове, — спомня си 55-годишният Алан от Тбет. — страни, където им падне. Колко бяха убитите  и ранените, никой не знае — когато започна стрелбата хората побягнаха в гората, а после кой където свари. Който побегнеше, стреляха докато го убият. Чувахме викове. Стояхме в мазата, в най-отдалеченото помещение, защото ако ни видяха щяха да ни убият. Страхувахме се да не хвърлят граната. В края на селото запалиха няколко коли, разстрелваха хора». « Погледнете, на задната седалка – локва от засъхнала кръв, на облегалката – сиви коси, ето, отдолу— чехли — тук са убили старица», — казва сътрудник на южно-осетинската прокуратура, разглеждайки една от тези коли, в предното стъкло на която имало повече от десет дупки от куршуми… На други автомобили, превърнати от танковите в купчина разкривен метал, са останали само едни плоски скелети. С тях от унищожавания с „град-ове” Цхинвали се опитвали да избягат хората.

В такива мази са се укривали мирните жители

64-годишната Салимат Гаглоева от село Сарабук разказва, как буквално очи в очи се сблъскала с нахлуващите в селото грузинци. «Около оградата ни беше пълно с тях, — казва тя. — Стояха с автомати пред себе си. Започнах да ни крещят да излизаме. Аз им казах, че ние сме бедни хора и да ни оставят. Съседката също започна да им говори. Те поискаха да излезем на двора. Излязохме. След това ни поведоха към старшията. Той трябваше да реши какво да правят с нас. Ние го молехме да ни пусни. Бояхме се много. Тресеше ме. Подкараха ни нагоре. Говореха ни, че имали лекарство, което щяло да ни излекува. Умолявахме ги силно. Оставиха ни и ние хукнахме да бягаме. Тези, които останаха тогава ги убиха». Каква заплаха за „конституционния ред” е представляваха тази възрастна жена и нейните съселяни? Столицата на Южна Осетия приела върху себе си основния удар на ракетите „град” и тежката артилерия. Цхинвали, в който практически няма промишленост и много малко административни сгради, — почти целият е с жилищни постройки. Грузинските военни стреляли по домовете, без да се съобразяват с количеството на жертвите сред мирното населени.. «Грузинците познаваха добре града, те разбираха прекрасно, че стрелят по жилищни квартали, — говори 24-годишната Ирина Тедеева, престояла няколко дни в мазето. Те имаха шпиони, които им показваха целите».

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Не са пощадени нито старите, нито младите. Парчетата от снарядите, разпръснали се в дома й, убили 35-годишната Малвина Цховребова, бременна в осмия месец. Нероденото дете загинало заедно с майка си, тялото на която три денонощия престояло на двора — стрелбата била толкова силна, че роднините не могли даже да погребат жената.

«Три дни престояхме в мазата, не можехме да излезем даже за вода, — разказва 68-годишнта Людмила Тедеева от дом 89 на фактически напълно разрушената улица „Телман”. Обстрелваха ни директно, всички жилища са разрушени. Нима не виждаха, че това са мирни жители?».

 

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Това е всичко, което е останало от улица „Телман”

Подобна история разказва всеки осетинец, преживял тази война. Гибел на хората, издевателства, жестокост – ето какво донесе на земята на Осетия грузинската армия. Според думите на Александър Бастрикин, от показанията на потърпевшите, от които са разпитани повече от пет хиляди, следва че грузинските военнослужещи «Умишлено са извършвали действия, насочени към унищожаване на гражданите, осетинци по националност».

.

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Иглени и други снаряди, заловени от грузинците

«Установено е, че в периода от 7 до 12 август въоръжените сили на Грузия, преследвайки целта пълно унищожаване на националната група осетинци, живеещи на територията на Южна Осетия, нахлули на територията на непризнатата република. Не жалели никого. Не само в Цхинвали, но и в много села са унищожени стотици домове — агресорите ги изтрили от лицето на земята, за да не остане даже следа от пребиваването на осетинците върху тази земя», — заявил А. Бистрикин от агенция „Интерфакс”.

Завоевателите не скривали своите цели и отношението си към народа, на земята на който дошли.

«Те проклинали осетинците през цялото време, - спомня си пленената от грузинците 62-годишна Заира Тедеева. — Говореха, че ще изкоренят целия осетински народ».

«Те стреляха и стреляха, - приглася й 70-годишната Клавдия Кабулова от Сарабук. — Говореха, че ни сме в ръцете им, че ние ще им бъдем роби».

«Свине, не мога да ги нарека по друг начин, — резюмира Валентина Валиева. – И фашисти не мога да ги нарека, нужен е нов термин, нещо по-лошо от фашизъм… Ако сега не признаят, че това беше геноцид, значи, в света не са останали нормални, разумни хора».

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

 

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Южна Осетия геноцид Грузия Цхинвали

Те загинаха, заради американските ценности?...

 

«Честно казано,това, с което ни се наложи да се сблъскаме, излиза зад рамките на човешкото разбиране, — заключава А. Бастрикин.— Даже не зная с какво да се сравнят престъпленията, които извърши грузинската армия на южно-осетинската земя. Навярно, само със зверствата на фашистите в годините на войната. Още сега материалите по наказателното дело съставляват повече от 100 тома —  а това е само началото на работата».

От следователите, водещи наказателно дело за убийството на мирни граждани и геноцид в Южна Осетия са събрани вече от порядъака на пет хиляди веществени доказателства, които ще станат правната основа за последващото привличане на виновните към наказателна и международно-правна отговорност.

Резултатите от разследването на Следствения комитет на Прокуратурата на РФ в най-скоро време ще бъдат предадени на съда.

Източник: http://www.fondsk.ru/article.php?id=1606