БАС     БАС
БЪЛГАРСКИ АНТИФАШИСТКИ СЪЮЗ

БАС БАС
Google search

WWW http://www.bas-bg.org

Синът на епохата на
«партизанските революции»

80 години от рождението на Ернесто Че Гевара

 Ернесто Че Гевара

              Ернесто Гевара де ла Серна е роден на 14 юни 1928 година в един от най-големите градове на Централна Аржентина — Росарио. Баща му, архитект Ернесто Гевара Линч, принадлежал към старинния аржентински род Гевара, бил принуден да избяга в Чили поради преследването му от диктатора Росас. Майка му, доня Селия де ла Серна и де ла Льоса, била от рода на последния испански вице-крал на Перу — Хосе де ла Серна-и-Инохоса. Родителите на Че били хора с прогресивни възгледи, а неговата майка може да се счита за една от основателките на феминисткото движение в Аржентина.

 

Революционният лекар Че

През 1953 година Ернесто, мечтаещ да стане лекар в лечебница за прокажени, завършил медицинския факултет на Националния университет в Буенос-Айрес. През 1950 година, като прекъснал обучението си, той се отправил на пътешествие из континента в търсене на бъдещо място за работа. Впечатленията от пътуването — нищетата на по-голяма част от населението, стълкновението с «горилите» в Колумбия, революцията през 1952 година в Боливия – довели младият човек до решението да стане «революционен лекар». По време на пътуването си из Латинска Америка той пише: «…аз разбрах колко ужасна е тяхната (т.е. на САЩ) власт. И се заклех да не се спирам в борбата с този капиталистически октопод».

След университета Ернесто отклонява предложението за работа в алергологична клиника и отново тръгва на пътешествие из Латинска Америка. Оказал се в Гватемала в този момент, когато в резултат на първите свободни избори на власт в републиката идва правителството на умерени реформатори от разни направления. През юни 1954 година президентът Дуайт Айзенхауер организирал военна интервенция срещу Гватемала. Гевара взел участие в защита на гватемалската революция. След нейното поражение Гевара емигрирал в Мексико, където работил като лекар. Тук се запознал с кубинците-кастровисти, а след това и със самия Фидел Кастро и приел предложението да участва в експедиция в Куба — за въоръжена борба с режима на Батиста. Именно след запознаването му с Кастро той получил прозвището «Че» («другар», «приятел»).

В тренировъчния лагер до Мексико Ернесто изучавал военно дело. Полицията арестувала бъдещия въстаник. Като излязъл от затвора Че участва в десанта с «Гранма», сражава се в планините на Сиера-Маестра, раняван е два пъти, през 1957 година получава званието майор (команданте) — висше във Въстаническата  армия, начело на Осма колона на въстаниците преминава с бой половината остров и открива втори фронт в планините на Ескамбрая. На 1 януари 1959 година бойците на Че превземат със щурм град Санта-Клара и откриват на въстаниците пътя към Хавана, На 2 януари колоната на Че влиза в Хавана. Той е назначен за комендант на крепостта Кабаня, със специален декрет е провъзгласен за гражданин на Куба с правата на роден кубинец.

През 1961 година Че Гевара е назначен за командващ войските в провинция Пинар-дел-Рио. През 1962 — член на Секретариата на Икономическата комисия ОРО, през 1963 — член на ЦК, на Политбюро на Секретариата на ЕПСРК. Едновременно с това Че получава най важни външнополитически задачи.

Проклятието на убийците на Че

След 14 март 1965 година Че изчезва от политическата арена. Пресата изгражда догадки: «Че е смъртно болен; Че е избягал от Куба, продавайки за 10 милиона долара военни секрети за Хавана; Че е заминал за Китай…». В действителност Ернесто Че Гевара, оставяйки държавните и партийни постове, отказвайки се военното звание и кубинското гражданство, отново взел в ръце карабината. Следите му се откриват отново през ноември 1966 година в Боливия.

Боливийската експедиция става последният епизод от живота на Че. През октомври 1967 година отрядът на Че Гевара попада на засада, раненият Че е пленен. На следващия ден, 9 октомври Че и двама негови другари били разстреляни в помещение на училището в село Ла-Игера. Като доказателство, че ненавистния команданте е загинал, тялото му било оставено на всеобщо наблюдаване. По указание на боливийското военно ръководство и резидентурата на ЦРУ от лицето на Че снели восъчна маска, отсекли китката на ръката му за идентифициране на отпечатъците на пръстите.

Телата на убитите погребали в братска могила, под пистата  за излитане и кацане на самолети край град Валегранде. Мястото на погребението на Че Гевара става известно едва след трийсет години.

Говори се, че над убийците на Че тегне проклятие. Селянинът Онорато Рохас бил убит с изстрел в лицето в град Санта-Крус през 1969 година. Младши офицерът Марио Уерта, охранявал взетия в плен Че, бил убит през 1970 година. Попдполковник Андрес Селич Чон, издевателствал над ранените  и със завързания Че, загинал в мъки по време на разпит, арестуван по обвинение в заговор срещу военния диктатор на Боливия генерал Уго Бансера. Отдалият заповедта за убийството на Че президент Барентос загинал в предизвикана катастрофа през 1969 година. Взелият в плен Че полковник Сентено Анайя (станал заради Че генерал) е застрелян в Париж през 1976 година.

Образът на Че върху фланелките и плакатите

След смъртта си Ернесто Че Гевара станал символ на свободата и революцията за целия свят. Случайна фотография на командате в барета с революционна звезда, направена от кубинския фотограф Алберто Кордой, станала най-тиражираното изображение в историята. Този обра се използвал в безброй постери, фланелки, плакати. Знаменитият двуцветен портрет на Че, създаден от ирландския художник Джим Патрик по фотографията на Корд, се превърнал в симпатична картинка със свободолюбиво послание.

Лицето на Че Геварав баретата със звездичка използвали разбунтувалите се парижки студенти през 1968 година и стояло на фланелките и палатките на хипитата на рок-фестивалите.

Образът на революционера използват в рекламирането на своите стоки много европейски компании, продаващи спиртни напитки, мобилни телефони и дрехи. Освен това, в Куба се продават голямо количество сувенирни стоки с портрета на Че Гевара: футболни фланелки, чаши, значки.

Че Гевара
Че Гевара
Че Гевара

 

Неизяснените авторски права позволяват портрета на Че да се използва в рекламата на алкохол и скъпи автомобили, кафе, телефони, компютри. И даже на женско бельо.

Че Гевара
Че Гевара
Че Гевара

 

Децата на революционера се обявяват против подобна експлоатация. Двама от потомците на Че Гевара са заявили, че са се уморили от повсеместното използване на образа на баща им. Според мнението на децата на революционера, изобилието от неговите портрети, нанасяни върху всичко, стеснява и смущава неговите близки.

Дъщерята на Че Гевара от втория му брак Алейда Гевара счита, че комерсиализацията на образа на Че в някои страни способства за изостряне на отношенията между богати и бедни. «Безпокои ме това, че образът на Че се използва за превръщане на представителите на различните класи във врагове», казва тя.

«На нас не са ни нужни пари, ние искаме уважение!» — написала Алейда в своето обръщение на един форум.

Писмо на Ернесто Че Гевара до децата му:

«Скъпи Илдита, Алеидита, Камило, Селия и Ернесто! Ако някога вие прочетете това писмо, то значи, че аз няма да съм сред вас.

Вие малко ще си спомняте за мен, а малките няма да си спомнят нищо.

Вашият баща беше човек, който действаше съгласно своите възгледи и, несъмнено, живееше съгласно своите убеждения.

Растете добри революционери. Учете се много, за да овладеете техниката, която позволява да се властва над природата. Помнете, че най-главното това е революцията и всеки от нас поотделно не значи нищо.

И главното, бъдете винаги способни по най-дълбок начин да почувствате всяка несправедливост, извършвана където и да е било в света. Това е най-прекрасната черта на революционера.

Довиждане, дечица, аз се надявам отново да ви видя.

Татко ви изпраща големи целувки и силно ви прегръща».

 

http://mk.ru/blogs/MK/2008/06/14/society/357554/

Виж още:
www.bas-bg.org/new/gevara_1.html
www.bas-bg.org/new/gevara_2.html
www.bas-bg.org/new/gevara_3.html