БАС

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе 

 

 

 

Алън Дълес


     Роден е на 7 април 1893 година във Ватерлоо, щата Ню-Йорк. След завършване на Пристънския университет започва дипломатическа служба отначало във Виена, а след това в Берн, Швейцария. През декември 1918 г. Дълес участва в работата на Американската комисия по мирните преговори в Париж. През 1919 е бил в Берлин, а след това е приведен на работа в Държавния департамент, където през 1922-26 години оглавява управлението по близкоизточна политика. След началото на Втората световна война Дълес бил назначен на поста ръководител на секретните специални служби в Европа.

     През 1953 г Труман сменя Айзенхауер на поста президент на САЩ. Алън Дълес е назначен за директор на ЦРУ. За девет години Дълес превърнал ЦРУ в главното оръжие на Америка в периода на „студената война”.

     За постигане на своите цели използва всякакви средства. Привлича на работа бившия ръководител на нацисткото разузнаване Райнхард Хелен, създава радиостанциите „Свобода’ и „Свободна Европа”, планира политически убийства, например, убийството на кубинския лидер Фидел Кастро.

     Умира на 29 януари 1969 г. във Вашингтон.