фашизъм, нацизъм

Италия призна клането на 218 гърци през Втората световна война

 

Италия призна клането на 218 гърци през Втората световна война

От Италия се получи първото признание за несправедливото избиване на 218 жители на Дистомо от германските войски през 1944 г. Върховният касационен съд на Италия даде зелена светлина, за да бъдат изпълнени решенията на гръцкото правосъдие за обезщетяване на роднините на жертвите. Съдиите в Рим признаха решението на Върховния съд на Гърция, което осъжда германската страна да порие разходите по делото в размер на 3000 евро. Атинският съд е потвърдил решението на съда в Ливадя от 1997 г., с което се признава желаното обезщетение от 28 млн. евро за жертвите от Дистомо.

 

Германия беше подала молба за оспорване на обвинението, но Върховният касационен съд в Рим отхвърли молбата като „неоснователна”. От германското външно министерство все още не са направили официален коментар по това решение. Въпреки, че сумата на съдебните разходи е малка, „значението на това решение е огромно”, коментира пред вестник „Та Неа” адвокатът на жертвите Йоахим Лау, тъй като все още остава висящ въпросът за обезщетяването на жертвите. Апелативният съд във Флоренция е признал през 2006 г. решението на Районния съд в Ливадия за 28 млн. евро обезщетение.

Германия отново е оспорила това решение и делото ще започне на 2 юли тази година. „След съдебното решение за разходите по делото, германското обжалване за решението от Ливадя няма никакви надежди за успех”, подчертава адвокатът Лау.

От Апелативния съд във Флоренция коментираха още, че е възможно да се конфискуват германските имоти на италианска земя, за да се обезщетят роднините на екзекутираните.

Все пак, гръцките власти не разрешиха конфискуването на германски имоти в Гърция и с известие до Комисията по човешките права изискаха да бъде отхвърлен искът на роднините на жертвите и да не се изпълнява решението на Върховния съд. Мотивацията беше, че единствено гръцкото правителство може да определя външната политика на страната и че не трябва да се изпълнява съдебно решение, което ще предизвика проблеми в отношенията с дадена държава, в случая Германия. Въпреки това в широкия регион на Флоренция вече са запознали процедури по конфискуването на германски имоти, които ще бъдат разпродадени на търгове и с получените средства ще бъде изплатена част от обезщетението.

08 Юни 2008 г. www.GRREPORTER.INFO

 

 

 

 
Последно обновяване


Брояч на посещенията
Контакти: bas-os@bas-bg.org