БАС

Български Антифашистки Съюз

БАС - Русе

 

В бетонните блокове на Мемориала за Холокоста в Берлин се появяват пукнатини

 

          На бетонните блокове на Мемориала  за жертвите на Холокоста в Берлин са открити многобройни пукнатини. Експертиза установява причината за възникването им.

           Мемориалът , разработен от американския архитект Питър Айсман (през м. май за този проект е бил удостоен от AIA Institute Honor Awards — с най престижната награда за архитектура на САЩ) е построен в памет на шесте милиона евреи от Европа, загинали в годините на нацизма.

Берлин Мемориал ХолокостаПредставлява огромен лабиринт от бетонни блокове, разположен е зад Бранденбургската врата и заема площ от 19 000 кв.м. Стойността му възлиза на повече от 27,6 милиона евро. Бетонните блокове са с различна височина — от половин метър до 4,7 метра. Вървящи в тесните пътечки в морето от 2711 сиви бетонни блокове, посетителите се губят, усещат объркване, самота, клаустрофобия. Точно както са се чувствали и евреите по време на Втората световна война - изолирани, отхвърлени и с малко надежда за оцеляване.

          Мемориалът е открит през 2005 година в навечерието на 60 годишнината от края на Втората световна война. Превърнал се е в архитектурната сензация на Берлин.  За две години е посетен  от около три милиона човека.

          Върху почти 1 400 от 2 711-те блока са открити пукнатини. Не е ясно как са се получили тези пукнатини, но според Уве Ноймеркър, директор на мемориала, «наблизо има няколко обекта, които биха могли да предизвикат пукнатините» — вибрациите от строителните работи в посолството на САЩ или от влаковете на метрото. Всъщност проблемите не са нови - още миналата зима при някои от блоковете са били установени пукнатини с обяснение, че причина за това е променливото и влажно берлинско време.

           Пукнатините ще бъдат залети със специален синтетичен разтвор. Сега експерти пресмятат стойността на ремонта.