Дати и събития

Мюнхенски договор 1938
Подписване на Мюнхенското съглашение (отляво надясно): Невил Чембърлейн, Едуард Даладие, Адолф Хитлер и Бенито Мусолини. 30 септември 1938 година

 

 

 

 

 

 

Русия е разсекретила документите за
Мюнхенския договор от 1938 година

            Службата за външно разузнаване (СВР) на РФ е разсекретила архивни материали по Мюнхенското съглашение от 1938 година, позволяващо на Хитлер да окупира част от Чехословакия. Разсекретените документи представляват информационни и аналитически справки, които съветските разузнавателни служби са предоставили на политическото ръководство на СССР.

По думите на шефа на прес - бюрото на СВР Сергей Иванов, английският и френският посланици в Прага са склонили президента на Чехословакия към мисълта за необходимостта да предаде Судетската област на Германия. Тази позиция е била одобрена от премиер-министъра на Великобритания Невил Чембърлейн и държавния глава на Франция Едуард Даладие.

Освен това, те поискали от Прага анулиране на съглашението за взаимопомощ с други страни (Чехословакия имала договор със Съветския съюз). „В замяна на това всички съседни на Чехословакия държави, плюс Франция и Англия гарантират неприкосновеността на границите й”, - се казвало в секретния меморандум, който получили в Москва от Прага.

Както подчертава ветеранът от СВР на РФ, генерал-майор в оставка Лев Соцков, занимаващ се с прегледа на архивните документи, Великобритания, която не възпрепятствала германската експанзия на изток, се опитвала да въвлече Германия и СССР в активни военни действия една с друга. Подобна позиция, както показват разсекретените документи, заемала и Франция.

Мюнхенското съглашение, на базата на което Германия окупирала населената предимно с немци Судетска област на Чехословакия, не могло да спре приближаването на войната. През март 1939 година Германия окупирала останалата част от Чехословакия. На 1 септември 1939 година немските войски нападнали Полша.

 

 

 

URL: http://lenta.ru/news/2008/09/29/sudet/ 

Превод: Михаил Кръстев

 

 
Последно обновяване


Брояч на посещенията
Контакти: bas-os@bas-bg.org