Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

 
 

 

Неизвестни факти:
(Секретният Шропширски -Shropshire план на Хитлер)

През 1941 г. Хитлер е планирал тихият английски град Bridgnorth да стане нацистка щаб-квартира


ХитлерНа британския аукцион Mullock Madeley са представени секретни документи на вермахта, които опровергават мнението, че през 1940 г. Хитлер се бил отказал от плана за нахлуване във Великобритания.
През 1945 г. тези документи намерил един британски войник на един от изоставените от нацистите постове в Белгия и си ги донесъл в къщи в качеството на сувенир от войната. Семейството му, което живее на южното крайбрежие на Великобритания, в продължение на 60 години пазило тези избелели от времето хартии, но неотдавна решило да ги продаде. КартаПакетът съдържал 13 подробни едромащабни карти, включително на стратегически обекти на страната. Към него са приложени шест брошури с обзорна информация за Великобритания.. Сред документите са карти на местности, с отбелязани железопътни станции, електростанции и мостове, отбелязани като цели на луфтвафе (Luftwaffe). На всяка карта са указани водните пътища, главните пътища, разделени на зони на нахлуване. Някои от тях са снабдени със снимки – цели за бомбардиране в Юго - Източна Англия и Лондон, в частност завода за двигатели Ford в Дагенхам (Dagenham), железопътни линии, мостове, канали, фабрики, електроцентрали и т.н.
Секретните документи, предназначени за аукцион показват, че Ludlow и Bridgnorth са били главни цели в нацистките планове за нахлуване във Великобритания,
Обаче най-голям интерес сред експертите предизвикал факта, че на картите е отбелязано затънтено място, където, според тяхното мнение, Хитлер се е канел да пренесе своята главна квартира по време на нахлуването.
Bridgnorth

Както пише The Telegraph, това място е с нищо не забележителното тихо градче Бриджнорт (Bridgnorth)* в Юго – Източното графство Шропшир (Shropshire). В секретните документи се отбелязва, че в града има всичко необходимо за фюрера.Описанието на града било много подробно. Експертите предполагат, че Хитлер е избрал града, защото се намира географски в средата на Англия.
Експертът Richard Westwood-Brookes за аукциона в Mullock Madeley казал: “Аз зяпнах, когато видях тези документи”. Някои от тях датират 1941 г., което поставя под съмнение данните, че Хитлер се отказал от плановете си за нахлуване в страната след въздушната “битка за Англия” (Battle of Britain) предшестващата година (Хитлер е планирал нахлуване във Великобритания през 1940 г., но се отказал от замисъла си след като кралските ВВС разгромили луфтвафе в небето над графство Кент (Kent) . Според думите на експерта “тези планове за нахлуване, без съмнение, се явяват едни от най-важните документи от времето на Втората световна война, които се излагат на аукцион през последните години. Картите определено са автентични”.

* Bridgnorth е разположен в графство Шропшир (Shropshire) в централна Англия близко до уелската граница.

URL: http://kp.ru/online/news/24830/