Logo

 

 

Български Антифашистки Съюз

Moto 

 

 

 

Ото Франк
Ото Франк. Снимка на сайта historiazydow.edu.pl

Намерени са писма на бащата на Ане Франк


     В американски архив са намерени около осемдесет писма на Ото Франк, бащата на Ане Франк, чиито дневник, написан в окупираната от нацистите Холандия, се счита за един от най-известните документи за Холокоста. Намерените документи свидетелстват за отчаяните опити на Ото да изведе през 1941 година семейството си извън Холандия.

     Ото Франк и неговото семейство – жена му Едит, двете му дъщери, Марго и Анна се преселили от Франкфурт на Майн в Амстердам в средата на 1930-те години, след идването на Хитлер на власт. През 1942 година, опасявайки се от арест, Франк и още едно еврейско семейство се скриват на тавана на една кантора. Убежището им било намерено благодарение на донос през август 1944 година. Всички укрили се били арестувани и изпратени в концлагер. От семейство Франк оживял само Ото, който се върнал в Амстердам, намерил записките на дъщеря си и ги публикувал под името “Ане Франк: дневникът на млада жена”. Книгата била преведена на болшинството европейски езици, през 1959 година била екранизирана в САЩ (получила три премии “Оскар”).

     Писмата на Ото Франк били съхранявани в Ню-йоркския институт YIVO, занимаващ се с изучаването на текстове на идиш. Документите попаднали пред очите на изследователите още през 2005 година, но било взето решение да не се съобщава за тяхното съществуване до разрешаването на всички юридически въпроси. Официалното им публикуване е насрочено за 14 февруари 2007 година.


URL: http://lenta.ru/news/2007/01/25/frank/

Ане Франк (1929 - 1945)