Актуална политика
Начало Начало    Контакти Контакти
 

Велко Вълканов

депутат от БСП в 7-то ВНС, 36-то, 37-то и 38-то  Народно събрание
 в интервю за предаването на бТВ "Тази сутрин",
17 януари 2014 г.

Водещи: Генка Шикерова и Константин КараджовВодеща: В студиото вече е Велко Вълканов за анализ на това какво се случва в БСП и около БСП. Здравейте, г-н Вълканов.
Велко Вълканов: Здравейте.
Водеща: Сергей Станишев каза по повод обявяването на алтернативна листа от страна на Ивайло Калфин и Георги Първанов, че това е като напускане на отбора в 90-та минута. Според вас така ли е?
Велко Вълканов: Така е. Изключително неприятна позиция, поведение  - и на Първанов, и на Калфин. За Първанов  не съм изненадан. Аз го познавам от 20 години, неговото поведение винаги е било двусмислено. На този човек трудно може да се вярва. Не бих искал да съм на фронта с този боец. Няма да съм сигурен, че гърбът ми е защитен.
Водещ: Кое ви дава повод да кажете това, че на него не може да се вярва, че винаги е двусмислен?
Велко Вълканов: Неговото непрекъснато лъкатушно поведение – ту едно, ту друго, непрекъснато играе на политическата карта, търсейки къде всъщност е неговият същински интерес. Аз ви казах, че го знам от 36-то Народно събрание.
Водещ: Сега къде е интересът на г-н Първанов според вас?
Велко Вълканов: Неговият интерес беше заявен преди две години близо, когато престана да е президент и поиска да се върне в БСП. Спомняте си, той в началото каза няма да се връщам в БСП…
Водеща: Сега каза, че няма претенции за лидерския пост.
Велко Вълканов: Сега го казва. След това каза, че ще се върне в БСП, но ще седне на задните редици. След това каза не, искам на първите редици, при това на първия стол искам да седна. И много грубо, некоректно, неприемливо от всякаква гледна точка той започна да дърпа Сергей Станишев от мястото му, за  да седне той самият. Сега това, което казва, вече няма никакво значение. Защото той разкри своето поведение, своя политически образ.
Водещ: Какво да разбират хората в лявото, защото, когато размразяваш един проект или го правиш в началото, след това го размразяваш, но накрая отново казваш, че няма да напуснеш партията и че не искаш да си лидер, какво да разбират хората, които наистина  са верни на вашата идея?
Велко Вълканов: Мисля, че е некоректно това, да стоиш в една друга формация по същество, да издигаш кандидати за евродепутат от тази формация и същевременно да си в другата партия. Това разкрачено положение на вас как ви се струва? Аз смятам, че това е крайно непочтено, некоректно. Ако той е социалдемократ, ами да си стои при Камов, какво прави в БСП?
Водещ: Вие в 1997 г. също заставахте срещу Първанов, когато той заедно с Николай Добрев взимат решението за връщането на мандата. Тогава пък Ивайло Калфин напуска…
Велко Вълканов: Ще призная, че аз много често съм бил против Първанов, много често, до сблъсъци сме стигали с него. И тогава същото. Вижте, проблемът не е в това, че той върна мандата, това би могло да стане с оглед на ситуацията тогава. Беше много трудно да се удържи напорът отвънка. Проблемът е в това, че той до последния момент, на пленума на партията заедно с парламентарната група поддържаше, че ще има силно правителство, правителство ще има и то ще бъде силно правителство. Отиде при Петър Стоянов и след половин час, мисля,  Жан Виденов ми се обади по телефона, ние се бяхме вече прибрали по своите домове, ми се обади и каза: Първанов върна мандата. Така не се прави.Не може ти да поддържаш до последния момент една позиция и най-неочаквано да поднесеш друг резултат.
Водещ: Да разбираме ли, че наричате подобни действия предателство?
Велко Вълканов: Вижте, това е по-лошо от предателство според мен.
Водещ: И когато го наричате и по-лошо от предателство, защо партията не се е очистила от подобни фигури още в 1997 г.?
Велко Вълканов: Сега това е работа на партията, аз казвам за себе си какво смятам аз. За предателство бих говорил тогава, когато, да кажем, сте се клели за вярност в една кауза, в една идея, след това сте изменили на тази идея. Първанов, ще кажа моето убеждение в това, никога не е бил с тази идея в себе си, не е носил тази кауза, социалистическата идея в себе си и поради това той не може да измени на тази идея. Той никога не я е притежавал. Това според мен е…
Водеща: Е, да, не…
Велко Вълканов: … гражданска непочтеност.
Водещ: Е, хората не са ли избирали г-н Първанов именно защото е бил поддръжник или представител на левите идеи.
Велко Вълканов: Вижте 1997 г. беше толкова сложна ситуацията, че това решение за Първанов беше прието доста бързо - да бъде председател на партията. Жан Виденов беше подложен на огромен натиск и не мисля, че той прие най-доброто решение.
Водещ: Дайте да се върнем в днешно време. Защото г-н Първанов каза следното нещо и не само той, а и хората, които са застанали зад него в АБВ, по някакъв начин управлението на БСП в този момент е слабо, обвиняват ги в това, че не могат да изпълнят предизборните си обещания, че не дават категорична позиция например по скандала със Сидеров. Това са все преки обвинения.
Велко Вълканов: Не е вярно, не е вярно, че не дава позиция категорична за Сидеров. Много ясно е заявено. Но БСП не изпада в истерия по този повод. Това е друго вече отношение. Но осъждането на Сидеров беше категорично и ако се стигне дотам да се взимат решения за мандата му, за имунитета му това без всяко съмнение ще бъде направено.

Но знаете ли, вчера гледах това ваше предаване сутринта със социалисти от Перник. Великолепно предаване беше, чудесно предаване, рядко интересни хора, долу,  в низините на партията. Честни трудови хора, колко трезво разсъждаваха. И там жената накрая направи един блестящ анализ на ситуацията и тя показа едно равнище на мислене по-високо от това на  тези от АБВ.   Първанов, Татяна Дончева, Румен Петков, другите там, стоят по-ниско от тези хора от Перник. И аз смятам, че масовото отношение днес към Първанов е крайно отрицателно. Разговарял съм с много хора. Знаете ли коя е най-често използваната дума, за да се изрази отношението към това, което прави Първанов - думата „отвратително”. Това казват повечето хора, с които съм говорил – отвратително.
Водеща: Добре , но критиките…
Велко Вълканов: Не говорят за предателство, не говорят за отстъпление от някакви високи идеали, позиции. Отвратително!
Водеща: Критиките към Сергей Станишев обаче са не по-малко и са аналогични. Те го критикуват, казват, че той се капсулира, че работи за обслужване само на определени интереси, които не са партийни. Така че те са еднакви към Георги Първанов и към Сергей Станишев.
Велко Вълканов: Госпожо Шикерова, не отричам, че има достатъчно основания да се критикува Станишев. Аз имам много критични бележки към него. Да не говорим за този вече банален случай с Пеевски. Те са вече две различни позиции по същество. Аз критикувам Станишев, към Първанов нямам доверие.
Водещ: А на Станишев вярвате ли му?
Велко Вълканов: Все още да. Все още вярвам в него. При всичките му прояви, сбъркани решения, тежки отклонения от някакви позиции…
Водещ: Коя е най-голямата грешка и критика към Станишев?
Велко Вълканов: Най-голямата според мен е, че той не използва капацитета на старото поколение, на ветераните в партията.
Водещ: Нещо конкретно за управлението на държавата по-скоро.
Велко Вълканов: Управлението на държавата е прекалено труден проблем. Не знам дали си давате сметка ситуацията колко е тежка. Имаме едно съвършено унищожено селско стопанство, една разгромена промишленост. И нашата задача сега не е да правим някакви игри на ляво и на дясно, а да възстановим икономиката на страната. Това е лявата позиция, да има предприятия, които…
Водеща: Само че сега лявата позиция в момента, друга основна критика е, че не се случва, защото ДПС в отношенията и по отношение на управлението има превес.
Велко Вълканов: Сега казвате ДПС имат превес, след това ще кажете, че се дължи цялата тази ситуация благодарение на "Атака", защото там някакъв златен пръст има. Не са точно така нещата. Кажете ми кой да управлява днес страната, ако не се постигне някакво…
Водеща: А ясно ли е кой управлява страната? На вас ясно ли ви е кой управлява страната?
Велко Вълканов: Ясно ми е. Една трудна коалиция между ДПС и БСП. Толкова трудна, колкото беше преди в тройната коалиция. Аз смятам, че тази тройната коалиция беше до някакъв момент търпима, но след като влязохме в ЕС, трябваше да напуснем коалицията. Да кажем дотук. Ние останахме обаче още двегодини и това струваше на партията 40 места в парламента. Сега нямаме свободен ход в този случай. Какво да правим? Аз не харесвам ДПС.
Водеща: А защо БСП поема риск от позиция на втора политическа сила тогава да прави кабинет?
Велко Вълканов: А с кого да направим кабинет? Да няма правителство изобщо или какво? Или нови избори, които ще очертаят пак същата ситуация.
Водещ: Много хора казват, че новите избори нямаше да очертаят същата ситуация може би към онзи конкретен момент, но това също е част от хипотезите.
Велко Вълканов: Едно, две, три места повече или малко не променят нещата. Трябва да има качествен скок в ситуацията. Такъв качествен скок не се очаква да има. Така че аз не мога да намеря някакви особени грешки в управлението. Орешарски за мен е един много стабилен човек. Изпитвам доверие към неговата почтеност.
Водеща: Той е представител на дясното по-скоро и проводник на дясна политика.
Велко Вълканов: Аз ви казах, в този момент лявото е да се работи за България, в частност да се работи за възстановяване на нашата икономика. Това е лявото. Да дадете работа на хората, хляб на хората.
Водеща: С десни инструменти ли да се работи?
Велко Вълканов: Какво значи десни инструменти? Какви са тези понятия десни инструменти? Създаването на едно предприятие десен инструмент ли е?
Водеща: Но неизпълняване на социални обещания.
Велко Вълканов: Кои социални обещания не са?
Водеща: Ами да речем те не изпълниха обещанието за ранното пенсиониране. Имат идея за въвеждане на диференцирани ставки, което също не се случва.
Велко Вълканов: Тези обещания се дават с оглед един 4-годишен мандат. Ние сме още в първата година. Искате всичко наведнъж ли да стане? Естествено, че не може. Ние заварваме един условия, които в някаква степен ограничават нашите възможности. Оттук нататък стъпка по стъпка се опитваме да направим нещо за тази държава, за това общество и нашия народ. Въпросът е, че аз вярвам, че тука усилията са искрени.
Водеща: Каква е прогнозата ви по отношение на това как ще се развият политическите събития сега със създаването на АБВ като паралелна листа? Възможно ли е събиране в един момент?
Велко Вълканов: Нищо няма да направят. Абсолютно нищо.
Водеща: А възможно ли е да седнат на една маса да преговарят?
Велко Вълканов: Не вярвам. Рубиконът е преминат.
Водеща: И това политическо самоубийство ли е за Георги Първанов и за Ивайло Калфин?
Велко Вълканов: Да, да. За Първанов мога да кажа, че е политическо самоубийство. Това е краят на неговата кариера.

Ще ви дам примери от близката история. Предишните избори през 2009 година няколко леви партии и леви политици направихме лява коалиция за участие в изборите извън БСП. Идеята беше да съберем гласовете на тези, които, разочаровани от БСП, няма да участват в изборите. Знаете ли какъв беше резултатът? Нулев. Събрахме по-малко от половин процент. Много силни имена имахме в тази листа. И нищо.
Водещ: Не се ли опитват сега по някакъв начин, чрез информациите, че г-н Първанов е сключил споразумение с Бойко Борисов допълнително да се дискредитират?
Велко Вълканов: Формални споразумения няма да се сключат.
Водещ: Ясно е. Неформални има ли обаче?
Велко Вълканов: Не вярвам. Неформалното няма как да се скрие.
Водещ: И пак питам, целенасочено ли се говори това, в повечето медии се лансират и версиите за срещи с тях…
Велко Вълканов: Медиите търсят…. Медиен бизнес правят с разни такива приказки. Не вярвам да има такива съглашения между едните и другите. Това ще бъде самоубийствено и за едните, и за другите.

Но още един пример искам да ви дам. През 2006 година в президентските избори участва един достоен наш българин – ген. Любен Петров. Изключителна личност, великолепен човек, честен, мъдър. Казах му на събранието, на което беше издигната неговата кандидатура: „Другарю Петров, недейте да участвате. Няма да успеете. Ще прахосате само средства и енергия, нерви.” Не ме послуша. Получи също по-малко от половин процент. Никакъв резултат.
Водещ: Такава е вашата прогноза. Това е. Колко давате?
Велко Вълканов: Един мандат знаете ли колко струва сега? Евромандат? Към 150 хиляди гласа. Това е националната избирателна квота. Тя се получава като разделите броя на действителните гласове на евродепутатските места, които са дадени за България. 17 места. При 2,5 милиона участници, квотата е 150 хиляди - горе-долу.
Водещ: Те казват, че Ивайло Калфин е събрал 1,5 милион гласове, ако не се лъжа, на изборите, но на президентските избори.
Водеща: Не. Това са гласовете на БСП.
Велко Вълканов: Разбира се, че на БСП. Сам той няма да събере нищо. Тъжно ми е за Калфин. Изпитвам тъга. Аз го подкрепих много решително и сега се чувствам измамен от него. Два мандата беше депутат от БСП, беше заместник-председател на Министерския съвет и министър на външните работи при Сергей Станишев, евродепутат от БСП, кандидат-президент от БСП. Всички застанахме зад него. Аз като почетен представител на БАС усилено агитирах за него. И сега в последните 5 минути преди изборите идва и казва: „Не, не ми харесвате. Отивам при АБВ.”
Водещ: Да не би, защото някой се е отдръпнал от него?
Велко Вълканов: Няма такова отдръпване. Защо ще се отдръпваме от него? Той е добър в своята работа. Той добра работа върши, но вижте, трябва да изпитваме доверие към своите политици. А сега Ивайло, обръщам се към него, към вас вече не изпитвам доверие. Може да сте чудесен професионалист, но аз искам да знам, че този, който ме представлява там някъде, ще отстоява докрай моите интереси, а няма да ме предаде.

 

                                                                ***

Страницата е създадена :