БАС

Български Антифашистки Съюз

БАС - Русе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Починала е внучката на Сталин

        В Москва на 70 години е починала внучката на Сталин, единствената дъщеря на неговия по-голям син Яков — Галина Джугашвили. Последните години от живота си Галина посветила на отстояването на версия, съгласно която нейният баща никога не се е намирал в плен на немските фашисти.

        Галина ДжугашвилиНа 70 годишна възраст след продължително боледуване починала внучката на Йосиф Сталин Галина Джугашвили.

         «През целия си живот Галина Джугашвили е живяла в Москва, в дом, разположен недалече от Кремъл».

         Тя била единствената дъщеря на по-големия син на Сталин Яков Сталин. Съгласно съобщение на ИТАР-ТАСС, Галина Джугашвили умряла в Главната военна болница «Бурденко» на 27 август 2007 г. в 17,30 часа.

        Медиците дълго време се борили за живота на Галина Яковлевна. В течение на няколко години на нея й се наложило да преживее цяла серия операции.

         Според думите на роднините й, сега се решава въпросът къде да бъде погребан прахът на внучката на великия вожд. Най-вероятно това ще е Троекуровското гробище. Очаква се, че траурната церемония на поклонение и процесът на кремация ще се състои в четвъртък, 30 август.

         Напоследък името на по-големия син на Сталин се оказало в центъра на дискусията на историци и експерти, част от които са уверени в това, че епизодът с пленяването от немците не е нищо друго овен мистификация на Абвера с цел нарушаване на психологическата устойчивост на съветския вожд.

        Към такова мнение, в частност, се придържа докторът на историческите науки Сергей Девятов, за първи път дал гласност на тази версия на състоялата се през април кръгла маса, посветена на разсекретяването на материали от архивите на ФСБ (Федералната служба по безопасност — бел.пр.) на Руската федерация.

         Девятов е уверен, че руските и чуждестранни архиви, в това число и личният архив на семейството на Сталин, косвено потвърждават версията за това, че неговият по-голям син Яков Джугашвили никога не е бил в немски плен през годините на Втората световна война.. Според мнението на Девятов немците са могли да инсценират пленяването на сина на Сталин.

         Историкът твърди, че «проведените обективни криминални изследвания, в това число и калиграфските, говорят за това, че, преди всичко, това е било активно пропагандно специално мероприятие на немските служби». «Съществуват около 10 снимки на Яков Джугашвили в плен. Специалисти на един от центровете на Министерството на отбраната са ги анализирали.. Това е много грамотен фотомонтаж», — твърди Девятов.

         Самата Галина Яковлевна е посветила последните пет година на своя живот на отстояването именно на тази версия, която е в разрез с предишното мнение на официалните историци за това, че командващият артилерийската батарея старши лейтенант Джугашвили е бил взет в плен през юли 1941 година при Витебск и се е намирал в лагери до 1943 година.

         Галина Джугашвили твърди, че всичките 10 снимки, обнародвани от немците с цел потвърждаване на пленяването на Яков, «са изработени чрез фотомонтаж, с прилагането на обилно ретуширане и метода «огледално отражение».

         Според официалната версия, Яков Джугашвили е преминал през 6 фашистки концлагера, а в един от тях е бил заедно с известния генерал Карбишев *.

        Цялата тази история е «широкомащабна провокация, замислена от немците, които, естествено, преди всичко, са се опитвали да нанесат удар по дядо», твърди Галина Яковлевна .

         Галина Я. Джугашвили е завършила Московския държавен университет, а по-късно защитила докторска (кандидатска) дисертация.

        Дълго време се е занимавала с чужди езици, от които съвършено е владеела френски. Работила е дълго време в Института за световна литература и е била член на Съюза на писателите в Русия.

        По: http://www.vz.ru/

        *Генерал КарбишевДМИТРИЙ Михайлович Карбышев - Герой на Съветския Съюз, генерал-лейтенант от инженерните войски, доктор на военните науки, професор

        Бил пленен през август 1943 г. Последвали Освиенцим, Заксенхаузен, Маутхаузен – лагери, които навеки ще влязат в историята на човечеството като паметник на най-страшните злодеяния на германския фашизъм. Постоянно димящите пещи, където изгаряли живи и мъртви; газовите камери, където в страшни мъки загивали десетки хиляди хора; хълмовете пепел от човешки кости; огромните камари от женски коси; планините ботинки, събути от децата преди да ги отпратят към последния им път! През всичко това е преминал съветският генерал.

        Три месеца преди съветската армия да влезе в Берлин 65-годишният Карбишев бил преместен в лагера Маутхаузен в Австрия, където загинал.