Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 


 

 


Обикновен фашизъм


Това е заглавие на документален филм от
60-те години на Михаил Ром. Удивителен
филм, който сега трябва задължително да се
прожектира в училищата. Много страшно е
когато аномалията става незабележима от
всички ни и приемана ежедневно.
Така е в този филм - основната опорна точка не е върху ужасите в концлагерите, милионите загинали или разрушени градове. Целият ефект се състои в това, че пред зрителя преминават редица кинохроники, спокойният глас зад кадър разказва за идването на власт на Хитлер, възхода му, славата му, реакцията на съвременниците му. И постепенно започваш да осъзнаваш всичко ставащо като нещо много ясно, извън времето, познато? И ето това е страшното - страшно, поради това, че ти си готов да го ПРИЕМЕШ и РАЗБЕРЕШ.


Такъв ефект има в израелския музей YadVashem. Това даже не е музей, в него няма нито един експонат в привичния смисъл. Просто голямо помещение, през което от входа към изхода вървят посетители. Всичко, което става вътре - това е таван, представляващ огромна полусфера, на която мигат милиони звезди.
И тих, спокоен глас чете имената и фамилиите на еврейски деца, умъртвени в годините на войната. Звездите се запалват и угасват, монотонният глас бавно, но без спиране произнася имената на децата, които са загинали по някаква зла прищявка, нищо не видели и не разбрали, загинали само за това, че са принадлежали към проклетата от един бесен юдофоб нация. За този музей разказва практически всеки посетил Израел. Впечатлението е потресаващо - най чувствителните хора ги изнасят и ги успокояват с валериан. Не всеки може да издържи това, а нали всичко е на вид тихо и спокойно.


В нашата памет за тази война има една особеност, на която не обръщаме особено внимание. В съзнанието на европейците се е утвърдило мнението да считат за основна причина за Втората световнв война харизматичната личност на Хитлер, “звяр от бездната”. За всичко трябва да виним именно него и колко жалко е, че преди да го пленят той сложил край на живота си и не доживя до Нюрнберг. Няма да оспорваме тази гледна точка: без съмнение това е един от най страшните престъпници в човешката история.
Но нима работата опира само до него, само той ли е виновен?
Да си припомним историята.

След Първата световна война Германия, в продължение на столетие, бидейки могъща държава, се оказала крайно унижена страна. С векове култивираните в съзнанието на немците понятия свободолюбие и национална гордост били разбити. Това усещане било колективно. Някой беше длъжен да “вземе в ръце” немската нация и да върне на хората предишното самосъзнание. Този “някой “ стана художникът - неудачник , обикновеният ефрейтор Адолф Хитлер. (Между другото, станалият щампа израз “ролята на личността в историята” е съвсем относително понятие. В неподготвената от външни фактори почва нищо не попада и не израства. Например: изпреварилият в много области своя век Леонардо да Винчи е считан от съвременниците си за луд. И обратни примери: ако своевременно не беше интеграцията с Европа, ако не бяха петровите реформи, век по-рано не бихме могли да си представим появата на Ломоносов; без Сумароков, Фонфизин, Державин, Жуковски не би могъл да се появи Пушкин. Редът може да се продължи)


И така, в 1933 година не най-популярната партия в Германия застава начело на държавата. С какво ги “превзе” немците Хитлер? Първо, той “танцуваше” върху болния мазол - проблема за унижението, той показа виновния за немските беди - еврейският лихвар - кръвопиецът, безпощадно експлоатиращ честния ариец - работяга... Освен това, Хитлер при всичките си недостатъци имал един плюс, който превишавал всички останали: той бил потресающ оратор. Той умеел изкусно да манипулира тълпата, ту понижавайки гласа си до едва чут шепот, ту след миг да се взривява с неистов крясък на границите на истерията. Хората, почувствали своята мощ и сплотеност, определеният враг, който трябва да се унищожи, живият бог, зовящ към действие и водещ към нов, по-добър живот? По-нататък е известно.


С какво днес ние се отличаваме от народа на Германия през 30-те? Извинете, с нищо.Погледнете внимателно около себе си.


- На нивото на училищното образование се регламентира цялата структура на преподаване. Регламентиран е практическия изпразненият курс на световната художествена литература, съкратени са часовете за изучаване на литература, история. А тези предмети са практически единствените в училищната програма, “отговорни” за човешката култура.
Отсъствието на тази категория води до оскотяване на човека, до превръщането му в стадо, в тълпа. Такива може да се управляват без проблеми.
- Професията учител е изпратена на социалното дъно. Общественото уважение е на нула, възможността да оживееш - само чрез полулегално репетиторство, в училище работят единаци - чудаци, от които подготовката на поколенията за бъдещия живот не може да се строи априори, или за нищо негодни вече хора, чакащи да ги пенсионират, тъй като никъде другаде не могат да работят.

- Средствата за масова информация създават ужасяващ образ «new generation».
Бивис и Батхед - знаци на нашето време!

...страна, загубила през 40-те години на миналия век 27 милиона свои граждани е търпелива към вдигнатите нагоре ръце с викове “Хайл!”. Умният се учи от грешките на другите, глупакът не се учи даже от своите.
- На улиците стоят рекламни плакати с надпис: “Вкарай гол на Япония!”. До комично дебелия, приличащ на самоист, японец стои напетият футболист - славянин. Кой е проектирал такъв плакат - той въобще мислил ли е с главата си? Представял ли си е поне, каква реакция може да предизвика това заявление? (Със собствените си уши чух репликата на един тинейджър, с лице, не белязано от интелект: “ у, кучета теснооки, трябва да ги припикаем всички”)
- За последните 10 години нито един (!!!) човек не влезе в затвора по обвинение “разпалване на национална вражда”.


Думата фашизъм е италианска и означава сноп. Древноримските държавни чиновници са се движили с охрана, а в охранителите по това време е имало не автомати, а брадви, загънати със сноп листа. В 1920-те години италианските националисти наричат така своето движение, имайки предвид, че те стоят на стража на своята страна. Ето откъде е този термин. Към Русия той няма никакво отношение..........
Има отделни групи, които се обличат с черни униформи, но те не могат да се отъждествяват с руския народ.
Но ако подредим нещата правилно, ние ще открием фашизма, но не в Русия, а в САЩ, Англия, Франция, Турция. Кой стреля по Папата? Турският фашист Агджа. Кой бомбардира Югославия ......? Англия, Франция, САЩ - това са враговете на световната цивилизация. Ето кой иска да установи тотален контрол над целия свят и го установява вече чрез филми шир - потреба..., чрез разрушаването на националните култури на другите държави....

URL http://eelmaa.net/enote/81