Български Антифашистки Съюз
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


СЕЙШЕЛСКИТЕ ОСТРОВИ

МАЕ
Сейшелски островиНай-големият остров на архипелага, на който е разположена столицата на Сейшелската република – град Виктория – най-малката столица в света. Островът има планински релев (най-високата точка е на 900 метра над морското ниво) и потъва в разкошна зеленина. На о. Мае има 70 плажа и най-популярния е плажът Бо Валон на северния бряг на острова.
Недалече от о. Мае е разположена група от 4 малки острова, обявени през 1973 г. за Национален морски парк. Сега във водите на резервата обитават повече от 150 вида риби, срещат се уникални корали и раковини.

АЛФОНС
Сейшелски островиТова е отделен коралов атол – най южният от островите на архипелага, разположен на 500 км. на юго - запад от о. Мае. Алфонс е открит за туристи само през декември, но вече е успял да се прояви като истински рай за любителите на риболова.
Екзотичното малко островче, обкръжено с коралови рифове с дълбочина 8-9 м. е една от най-красивите лагуни. Ще откриете цялата красота на рифа: морски костенурки, гигантски раци, риби с всевъзможна окраска, небивали птици. Зелените кокосови палми, синевата на небето, сливащо се с океана са незабравими.

АНОНИМ
Сейшелски островиНай-близкият остров, разположен само на 700 м. от източното крайбрежие на Мае. Очарованието и необикновената привлекателност на този остров се предава, от една страна от неговото крайно удобно положение, а от друга – от усещането за абсолютна изолираност от външния свят.
Остров Аниним е получил името си от 180 – тонния платноход, извършващ рейсове между островите Ил-де Франс и Бурбон на Сейшелския архипелаг. Сега островът е частно владение.

БЪРД (ПТИЧИ ОСТРОВ)
Сейшелски островиПтичи остров, най-северният от всички острови на Сейшелския архипелаг, е разположен на 30 мин. полет от Мае. Птичи е получил своето име, благодарение на петте милиона птици, избрали острова. Със залеза на слънцето птиците прекратяват песните си и се настаняват някъде, наистина, не без труд, тъй като за пространството тук се води жестока борба. С първите лъчи на слънцето пред учите Ви се изпълнява неспирен въздушен балет под акомпанимента на непрекъснато цвърчене, гукане, чуруликане и други звуци.
Тук живее най-старата в света морска костенурка – Есмералда, която е вече на 150 години и е вписана в Книгата на Рекордите на Гинес, като най-тежката в света – теглото й е 304 кг. От всички страни островът е обиколен от блестящите бели плажове на кораловия пясък.

ДЕНИС
Сейшелски островиОстров Денис, любимо място за почивка на френските кинозвезди (една алея на острова даже се нарича Елисейско поле), е разположен на 85 км. от о. Мае, на края на Сейшелското пшодводно плато и, имайки коралов произход, се повдига само на 3 метра над морското ниво. Общата площ на острова е 1,8 км. дължина и 1,3 км ширина. Този коралов остров с уникалната си растителност и великолепния подводен свят е рай за любителите на подводното плаване и спортния риболов. Някои видове птици правят гнездата си и отглеждат птичките си направо върху пътечките. Морските костенурки харесват много плажовете на Денис и излюпват там своите яйца. Можете да срещнете цели популации на сухопътните костенурки.
На острова освен единствения хотел живеят около 50 местни жители.

ДЕРОШ
Сейшелски островиОстров Дерош,наречен на името на осемнадесетия администратор на Мавритания, влиза в групата на островите Амирантес и се намира на час полет от остров Мае. Той е най-големият остров от групата. Дължината му е 6,2 км., а ширината в най-тясната част – 500 м.
Дерош – като ювелирно украшение от изумруд: зелен остров, покрит с палми, заграден от белоснежни плажове. Благодарение на това, че голяма част от крайбрежието е под вода, тук са създадени идеални условия за подводно плаване и гмуркане с акваланг.
Обиколката на рифа е около 80 км.

ЛА ДИГ
Сейшелски острови20 минутен полет на хеликоптер и пред Вас е остров Ла Диг. Животът тук не е забързан, почти такива са и традиционните средства за предвижване – малки колички. Коли на острова практически няма, с голяма популярност се ползва велосипедът.Както и на другите острови и тук има прекрасни възможности за къпане и подводно плаване. На някои плажове пясъкът е с розов оттенък. За щастие, на това малко парче земя човекът не е успял да покори природата, благодарение на което Сейшелските острови представляват истински музей на дивата природа.Гигантски слонски костенурки, уникални морски кокосови палми ( в средновековието плодовете на тези палми, тежащи до 20 кг., са наричали осмото чудо на света), хлебни дървета – всичко това може да се види само на Сейшелските острови.

ПРАСЛИН (ПРАЛЕ)
Остров Праслин – вторият по големина в архипелага, както по размери, така и по броя на населението. Праслинските планини полегато и плавно се спускат към брега. Праслин е коралов риф.

САНТА АНА
Сейшелски островиСанта Ана, намиращ се на 5 км. от архипелага Мае, е най големият от шестте острови, образуващи Националния Морски Парк Сент-Ан. Морският парк Сент-Ан – това е девствена тропическа природа, редки видове животни и растения, а също около 150 вида риби.
Кристално ясните води около този остров, дават възможност да се любувате на разнообразието от риби. Символ на острова е планината издигаща се на средата на острова.

СИЛУЕТ
Сейшелски островиСедейки на плажа Бо Валон на остров Мае, може да се види остров Силует, който е трети по площ от Сейшелските острови. Той е частично виден благодарение на залязващото зад планината Добан слънце. Независимо от това, че островът е разположен близко до Мае, населението на Силует едва не било изчезнало, поради сложният достъп до острова поради кораловите бариери, поради което сега общият брой на местните жители не превишава 200 човека. Сега е построено истинско пристанище, и гостите на острова, за да отидат до брега, недостъпен за кораби, ползват надувни лодки. Сейшелският хеликоптер долита до острова за 20 минути. В древността Сейшелските острови са били известни на арабските мореплаватели, Свидетелство за това са арабските гробове, намерени на Силует. За своето име островът е задължен на френския министър от 18 век Силует. Тук също е живял знаменитият пират Одул, и до днес местните жители считат, че богатството му е скрито някъде на острова.
Единственият владетел на острова до 70-те години е било семейство Добан. Анри Добан – местен плантатор, скотовъдец и строител на платноходки бил участник в Олимпийските игри през 1924 година в Париж в състезанията по хвърляне на копие. В чест на това на неговото име е наречена една от планините на Силует. Върховете на планината Добан достигат височина 780 метра.
На острова има няколко традиционни къщи, като че ли разпилени по целия Силует. Интересен, например, е домът на плантатора, който се явява прекрасен образец на сейшелската архитектура. Монументалната семейна гробница на Добаните, изпълнена в гръцки стил с мраморен фронтон и колони, рязко контрастира с обкръжаващата тропическа природа.
Площта на острова е 25 кв. км. Тук няма нито пътища, нито автомобили, затова Силует толкова е потопен в зелените гори, че наподобява огромен изумруд.

ФРЕГАТ
Сейшелски островиФрегат дълго време е бил най-необитаемият гранитен остров, разположен на 12 минути полет на изток от остров Мае с хеликоптер на Сейшелските Авиолинии. На острова дълъг 2 км. и широк не повече от 1 км. се намират два разкошни хълма, пътечки, преминаващи през обилна растителност, и три пустинни плажа.
От всички острови именно Фрегат повече от другите се асоциира със света на пиратите и съкровищата скрити през XVII и XVIII – те вкове. И до днес се намират сведения за пребиваването на избягали от карибските острови пирати. Създателят на Дйеймс Бонд Ян Флеминг нееднократно е бил на този остров, и, намирайки тук някакви старинни карти, предположил, че именно на Фрегат са скрити големи съкровища. Засега те не са намерени от никого.
Но истинските съкровища на острова са неговата флора и фауна. Фрегат потъва в зелени дървета и благоуханни цветя.
Днес този уникален по красота остров е частно владение.