Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 
 
 

Новогодишен подарък

 

Мариана Атанасова

 

В навечерието на 2011 година полковник Атанас Гагов направи на своите приятели и близки оригинален подарък. Издаде поредната си книга «Тъй минава славата земна».

 

 И този път авторът е останал верен на стремежа си да поднесе на читателите интересни и малко познати факти за лица и събития.  Вероятно на малко хора  е хрумвала идеята да се поинтересуват колко генерали русенци има. Полк. Гагов обаче събира любопитна  информация и запознава накратко читателите със заслугите на родените в Русе генерали: Върбан Винаров, Никола Рибаров, Васил Кутинчев, Никола Топалджиков, Владимир Стоянов, Антон Ганев, Захари Захариев и съвременниците ни Александър Стефанов и Валентин Гагашев. Разказва и за създаването на Девети конен русенски полк и участието му в трите войни.

 

С тези кратки, но наситени с факти разкази авторът сякаш приканва русенци да помнят миналото си, да бъдат  признателни и да се чувстват горди със своите достойни съграждани, сред които е и писателят носител на Нобелова награда Елиас Канети, разказ за когото също намира място в книжката. Описана е и житейската история на русенския военен комендант Димитър Ненов, достигнал 92-годишна възраст.

 

Включен е разказ  със спомените на автора  за Военния клуб в Русе и за историята на ресторант «Потсдам», свързани с родолюбивия съюз на запасното войнство, офицерите и подофицерите.

 

С характерния си стремеж към многообразие и разноцветност авторът помества и разкази съвсем различни от военната тематика, които само подсилват оригиналния, жив и своеобразен стил на книжката. Но това е и желанието на твореца Атанас Гагов — написаното от него да се чете с лекота, да дава знание и да остава.   

 

гр. Русе, 26.12.2010 г.