Български Антифашистки Съюз
Български Антифашистки Съюз
Областен и Общински Съвети - Русе
 

 

 

ОТКРИТО ПИСМО

На екс-шампиона по шахмат Борис Спаски до Джордж Буш

Борис Спаски

Господин президент!

В 1972 година Боби Фишер стана национален американски герой. Той ме разгроми в мач за световно първенство в Рейкявик. Съветската шахматна хегемония рухна. Скоро след това Фишер прекрати участието си в състезания

В 1992 година, двадесет години след Рейкявик, стана чудо. Боби “възкръсна” и ние играхме мач в Югославия. По това време в отношенията с Югославия действаха санкции, забраняващи на американските граждани каквато и да е дейност на територията на тази балканска страна. Боби наруши предписанията на държавния департамент на САЩ. На 15 декември 1992 година американският съд постанови задържането му. По отношение на мен, гражданин на Франция от 1978 год., френското правителство не предприе никакви санкции.

На 13 юли 2004 година Боби беше задържан на летището “Нарита” за нарушение на емиграционния режим. Последвалите събития са описани в средствата за масова информация.

Законът си е закон. Обаче нещата при Фишер са необичайни. Аз съм стар приятел на Боби още от времето на турнира в Мар-дел-Плата през 1960 година, когато ние си разделихме първото място. Още тогава аз разбрах, че Боби е честен, добър, но абсолютно асоциален човек. Фишер не може да се настрои по стандартите, приети от обществото. У него е изострено чувството за справедливост. Той не е способен да отиде на компромиси нито със своята съвест, нито със заобикалящите го хора. Фишер - човек, който прави всичко във вреда на себе си
С това писмо аз не защитавам или оправдавам Боби Фишер. Той е този, който е. Аз моля само за едно. Аз апелирам за състрадание и милосърдие.
Ако по някакви причини освобождението на Боби е невъзможно, аз се обръщам към Вас за следното: моля, поправете грешката на президента на Франция Франсоа Митеран, която той допусна през 1992 год. Ние с Боби извършихме едно и също престъпление. Приложете същите санкции и по отношение на мен.

Карикатура

По:www.cartoonstock.com/ directory/c/chess_master.asp

Арестувайте ме. Затворете ни в една килия с Боби Фишер. И ни дайте шахматна дъска.

Борис Спаски
10-и световен шампион по шахмат
08.07.2004


 

 

Шахматист