Български Антифашистки Съюз

Български Антифашистки Съюз

Областен и Общински Съвети - Русе

 

bas-os@bas-bg.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

САЩ ще възмездят евреите за откраднатия през войната “златен влак”


КонцлагерВластите на САЩ решиха да удовлетворят иска на унгарските евреи – жертви на Холокоста – и техните потомци, съгласявайки си да ги възмездят за загубените им ценности, които, по мнение на ищците, били незаконно присвоени от американските военни в края на Втората световна война, предава Reuters.

Съобщилият за това адвокат на ищците не разкрива финансовите подробности на съглашението, подчертавайки, че предстои те да бъдат обсъдени. Съдът постановил, че страните са длъжни да му представят за разглеждане крайният вариант на съглашението до 18 февруари. Следващото слушане по това дело ще се състои на 25 февруари.

Делото се отнася до така наречения “Златен влак” – състав от 24 вагона, натоварени със златни и сребърни съдове, скъпоценности и предмети на изкуството, които били иззети от евреите преди отправянето им в концлагери. Общата стойност на конфискуваните от нацистите от унгарските евреи се оценява от различни експерти на сумата от 50 до 200 милиона следвоенни долари.

Съгласно документа, с който разполагат адвокатите на ищците, влакът се е отправил за Австрия на 30 март 1945 година, но войната скоро завършила и съставът бил предаден на американската армия за охрана и последващото му връщане в Унгария. В иска се казва, че армейското ръководство класифицирало всички ценности като вражеско имущество с неопределен произход и го присвоило за себе си. Докато влакът стоял на склад в Залцбург, много вещи били разграбени от военните, които след това ги продали или ги взели със себе си.

Нещо повече, по мнение на ищците, властите на САЩ нарочно заблуждавали унгарските евреи относно съдбата на похитените ценности в протежение на няколко десетилетия. Подробностите на тази история били разкрити от американската администрация едва в края на 1990-те години.
Искът бил подаден в съда през 2001 година. В хода на процеса към иска се присъединили стотици унгарски евреи, твърдящи, че в “златния влак” имало и тяхно имущество. Заедно с това, много ищци не настоявали за връщане на ценностите им, а искали само признаването на вината на тези, които са извършили престъплението и установяване на истината в съда. Според мнението на адвоката на ищците, обезщетение могат да получат от 30 до 50 хиляди човека от целия свят.

Хилари КлинтънСред членовете на американския Конгрес за удовлетворяване на иска се изказала, в частност, сенатор Хилари Клинтън. “Макар нищо да не може да заличи раните на болшинството преминали през нацистките лагери, аз много се радвам, че нашето правителство, макар и с известно закъснение, е решил;о да възстанови справедливостта по отношение на тези хора”, - заявила бившата първа лейди.

Превод от: http://lenta.ru/world/2004/12/21/holocaust/